2023-09-25
🚩莆田福建炒飯就食得多,但其實大家知唔知福建係冇福建炒飯嫁!今次黎到莆田- 專食福建菜嘅餐廳,真係超多未見過嘅菜名,簡直大開眼界😎〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈辣子燒鰻魚 $188一上台超香麻香味,鰻魚係辣椒海入面收埋曬鰻魚夠厚身,魚肉非常爽彈入口麻而不辣,好過癮🌶️🌈午市頭等二人餐 $398由於菜名太新穎,完全無idea食咩好,叫個二人餐就最實際~✨蝦苗頭水紫菜頭水紫菜係福建嘅特產之一紫菜非常幼身,咬落有少少爽脆嘅感覺應該用左醋去做調味,少少酸酸地,做前菜真係好開胃✨酒香竹筒蝦一開始都驚好重酒味,但原來完全無酒味,反而係超香嘅藥膳味🦐✨黃金荷葉包同荷葉完全無關係要先將麵包開二,再包入京醬肉絲麵包香甜,外圍炸得好脆身,不過油感偏重左少少✨芥蘭豆皮好經典嘅菜式,健康又好食!!✨福建海鮮撈滷麵福建係冇福建炒飯嫁!滷麵湯底比較濃稠掛麵,入口比較清甜裏面有超級多新鮮嘅海鮮,每一啖都有配料想重口味小小嘅可以落佢哋秘製酸辣汁落完味道即刻Sharp醒好多🤭✨建連雪耳湯超級清潤嘅甜品,雪耳唔會話超級大件反而同糖水底好好咁融合咗,每一啖都有好多雪耳碎✨薄荷琵琶凍食食吓覺得味道超級熟悉🤭冇錯就係川貝念慈菴
🌈辣子燒鰻魚 $188
一上台超香麻香味,鰻魚係辣椒海入面收埋曬
鰻魚夠厚身,魚肉非常爽彈
入口麻而不辣,好過癮🌶️
🌈午市頭等二人餐 $398
由於菜名太新穎,完全無idea食咩好,叫個二人餐就最實際~
✨蝦苗頭水紫菜
頭水紫菜係福建嘅特產之一
紫菜非常幼身,咬落有少少爽脆嘅感覺
應該用左醋去做調味,少少酸酸地,做前菜真係好開胃
✨酒香竹筒蝦
一開始都驚好重酒味,但原來完全無酒味,反而係超香嘅藥膳味🦐
✨黃金荷葉包
同荷葉完全無關係
要先將麵包開二,再包入京醬肉絲
麵包香甜,外圍炸得好脆身,不過油感偏重左少少
✨芥蘭豆皮
好經典嘅菜式,健康又好食!!
✨福建海鮮撈滷麵
福建係冇福建炒飯嫁!
滷麵湯底比較濃稠掛麵,入口比較清甜
裏面有超級多新鮮嘅海鮮,每一啖都有配料
想重口味小小嘅可以落佢哋秘製酸辣汁
落完味道即刻Sharp醒好多🤭
✨建連雪耳湯
超級清潤嘅甜品,雪耳唔會話超級大件
反而同糖水底好好咁融合咗,每一啖都有好多雪耳碎
✨薄荷琵琶凍
食食吓覺得味道超級熟悉🤭
冇錯就係川貝念慈菴枇杷膏嘅味道‼️
入口好清涼,真係有種潤喉嘅感覺