2017-07-03 39 瀏覽
一行4人經朋友介紹黎到呢間位於紅磡祟潔街既原味棧,地點有點隱閉, 唔係朋友帶黎會唔識路,去到先見到原來就喺加太賀附近。講到加太賀,回憶都番哂黎,n年前男朋友都帶我去食過一次。不過anyway,原本未入餐廳, 以為係食小菜呢,因為見到menu都有唔少中菜選擇…不過我地今日係黎食火鍋。餐廳唔算好大間,但位置都幾闊落。入到去坐低就揀左個店員推介既胡椒海蝦雞窩,,想試下海鮮混搭雞煲感覺係點。除左海鮮同牛唔係食,其他配料都可以任食,$208/位,只係睇價錢黎講, 如果加埋海鮮拼盤都算抵食火焰魚/豬手骨/海蝦雞窩+海鮮拼盤(人頭份)+安格斯手切肥牛片(人頭份)+任食配料(畫紙仔)$208/位,9點半後 $188,仲平啲。湯底無論加幾多次都一樣咁濃,好入味, 感覺好足料而且值得一讚嘅係,海鮮拼盤按人頭俾,有龍蝦、蟹、蝦、蚌、魚片,材料新鮮。特別係龍蝦、蟹,分開一半仲郁郁下,肉質好豐富又彈牙海蝦就同出面既差唔多。魚片我本人就唔覺得好腥,都好滑,口感幾好!只係好多骨, 但朋友就話有啲腥了, 所以如果怕腥/多骨就唔好試,因為唔係一般出面食既脆肉鯇咁脆口。牛肉色澤平圴, 都算質素唔錯,只可惜唔係任食,牛的話

湯底無論加幾多次都一樣咁濃,好入味, 感覺好足料

牛肉色澤平圴, 都算質素唔錯,只可惜唔係任食,牛的話任食就要揀鮮牛片。

配料方面任食,就自行畫紙仔,一般火鍋配料都齊,每次一份/半份,但留意佢地都執得幾大方,寫半份都俾得幾多

爽口魚旦唔爽口,有啲似粉頭
不過基本上出面食得到既火鍋都係咁上下,無乜特別;反而墨魚丸幾彈牙,有手打果隻感覺,我地主力食墨丸。魚皮餃同芝士腸但只求頂肚即可,火鍋配料就唔算好多選擇,加上可能我地太遲入座,豆腐、雜菌等賣哂。

服務方面都幾好啦,加上我地入座都有少少夜,客人唔多,姐姐都好主動加湯同埋問下食物質素

總括黎講,環境同食物都幾好,如果行開果面都係一個唔錯嘅選擇。

2017-06-29