2009-03-02
成日都聽到身邊的朋友話食過小南國,自問都係為食之人竟然未食過,呢晚咁岩得咁橋行經呢度發現佢,當然入去試下﹗中式酒樓格局,賣的話係上海菜,於是我地點左薺菜百頁卷、沙鍋雲吞雞、叉子燒餅同埋小籠包食o下﹗未坐低已經問我地飲咩,佢話有茶有雪梨水等等俾我地揀,我仲以為是送的於是點左雪梨水,點知埋單原來係收錢12蚊杯的,早知問清楚﹗薺菜又名地菜,含豐富的維生素C 和胡蘿蔔素,有助於增強機體免疫功能,好鬼有益,切碎再用腐皮卷住切成一件件螺旋型的,入口味道青青帶腐皮香的,講真就無咩味架喇,雖然知佢係冷盤不過實在雪得凍了點,如果暖番一點當佢係齋食作一個前菜是不錯的﹗再來是呢度既招牌小籠包,皮做不得薄,包心注滿濃鮮的雞湯汁,好味﹗叉子燒餅一客有四件,餡料是肉碎、菜碎仲有粉絲、蔥等,塞進餅中大啖吃下,很有滿足感,但燒餅不熱亦不算鬆脆,可以做得更好﹗最後是一人一碗沙鍋雲吞雞湯,有菜膽、雲吞兩隻再加雞件一塊,湯味濃郁鮮甜應沒有太多師傅,28蚊一碗是貴貨色不過味道尚算不俗﹗埋單一人百二蚊,四個未能吃飽的菜是貴了點,整體食物仍可做得更好﹗