2022-10-31 40 瀏覽
住喺長沙灣,其實食嘢真係好方便!最近又開咗間新嘢,俾佢門口張牛蛙poster吸引咗,即刻入去試吓先!之前一直都鍾意食田雞煲,原來牛蛙即係大隻嘅田雞,係好出名嘅食用蛙,不過香港就比較少見,即刻點咗煲嚟試吓!價錢唔貴,大概二百幾蚊就有得食,而且份量都幾多,感覺有四隻完整份量,所以應該可以三至四人開心share,仲可以自選口味,當日我揀咗泡椒味,啲辣味慢慢滲出來,仲好有麻辣feel,好在我揀咗BB辣,都食到流晒口水鼻涕😂不過真心係好食嘅嘢!牛蛙真係大髀操過咁款,好巨型啖啖肉,而且食起嚟比一般田雞軟滑。除咗肥美嘅牛蛙之外,仲有大量嘅大豆芽同埋雲耳黃芽白豆卜等等,吸收左湯底嘅精華,個豆卜真係好味到停唔到口!另外仲叫咗個烤沙巴龍躉魚,今次叫咗蒜香味,食起嚟都有微微辣,烤魚食起來完全唔會腥,勁香蒜蓉味,比起就咁蒸真係特別好味!而且龍躉魚都好大條下,成兩隻手掌咁長,而且肉身肥美,加上魚肉本身冇乜骨,所以食起嚟啖啖肉,好正!仲可以揀多芫荽,本身仲會有蘿蔔一齊煮,食完條魚記得食埋蘿蔔,入晒味勁好味!