2024-06-29 207 瀏覽
今日西灣河放飯食晏,熱鬼辣辣唔入太安樓了,記得惠康側邊有三間裝修四正嘅食店,同事話食台灣嘢,就入咗“初遇”,裏面座位/卡位寬闊,冷氣好足,坐低就掃code點餐,樣樣都好似好好食咁。。。😊*蜜汁排骨滷肉飯 - $66*→ 👍 蜜汁排骨入味,非常有驚喜,調味帶一點黑醋式甜酸而不搶過肉味,帶極微酒香,肉質鬆化兼有少少彈牙質感,豬扒近乎無骨,外表帶煎/炸微脆,分量十足,十分推介😋👍→拼配的肉燥味道好,扣分位係分量太少唔得體,喜歡吃可以獨立叫肉燥飯$59,或省$4叫只叫蜜汁排骨飯算了($62)😂→半隻鹵水蛋黃8成熟,味道方面只能當配角。有酸菜配菜,拌飯開胃,珍珠米略嫌細粒,飯質正常。*古法慢煮焢肉麻辣拌麵-$72*→上枱所見就係3嚿方形扣肉+拌麵。麵條拌上麻辣汁及肉燥,惹味好食。冇同排骨比較下,扣肉烹調恰到好處,調味正常,肥瘦相間扣肉帶有豬油香,而不會感油膩。每個餐均配上紫菜湯,但紫菜湯落太多鹽喇,希望店家可以考慮淡口啲,或俾食客自己加鹽😊台式熱奶茶只能少甜,又但係少咗都好鬼甜+好鬼甜,希望店家將來有多個走甜選擇俾食客。整體感覺體驗良好,上菜速度極快,食物也夠熱,可列為食堂之選。😊

*蜜汁排骨滷肉飯 - $66*

*古法慢煮焢肉麻辣拌麵-$72*