2018-08-15 346 瀏覽
講起緬甸菜, 大家有可能會覺得陌生。 雖然緬甸鄰近泰國同印度, 但佢嘅菜式比起印度菜較少用濃烈嘅香料, 比起泰國菜亦冇咁酸辣。呢一間《緬甸招牌米線》 係一間家庭式嘅小店。 老闆娘承繼著媽媽煮緬甸菜色嘅傳統,用心打造最傳統嘅緬甸菜介紹比香港人。第一間分店開喺勝利道, 由於店舖面積較為小, 老闆就係附近嘅窩打老道開咗第二間分店。 店舖闊落咗, 自然就吸引多咗客人來嘗試 異國菜式啦。店舖嘅門口貼滿咗形形式式雜誌同埋電視飲食節目嘅介紹, 深得名人推介。呢間餐廳最出名嘅緬甸菜式莫過於呢碗【緬甸招牌鮮魚濃湯米線】, 幾乎係每一枱客人都必點嘅item, 魚湯嘅色澤呈金黃色, 湯頭用咗大量嘅魚同雞去淆製, 當然係鮮味十足喇~ 食米線之前記得一定要呷一口湯, 品嚐一下魚嘅鮮味以及各款香料嘅層次。 熱辣辣嘅魚湯非常之清甜, 而且仲可以品嘗到魚蓉, 證明真係真材實料。 再食一啖米線, 米線質地夠曬爽滑彈牙。 配合埋魚片以及豆卜等等配料,加埋我最鍾意嘅芫茜, 就形成一碗極具風味嘅緬甸地道魚湯米線, 食得出有家的味道。另外呢款【緬甸香滑椰汁雞麵】同樣令人印象難忘。 初時以為金黃色嘅椰汁一定帶有咖哩味, 一口吃下

另外呢款【緬甸香滑椰汁雞麵】同樣令人印象難忘。 初時以為金黃色嘅椰汁一定帶有咖哩味, 一口吃下,才知道原來金黃色係嚟自黃薑粉, 而且一啲都唔辣, 非常啱小朋友口味。食落有濃濃嘅椰汁香氣, 帶有點點甜味, 而且椰汁非常之掛麵, 每一條麵條都索滿椰汁, 非常滋味。椰汁同樣地都用上咗多款嘅香料,甚具東南亞嘅氣息。 呢一本椰汁雞麵有成4、5件雞塊, 每件雞都非常之嫩滑而且多汁, 味道絕不比魚湯麵遜色。

另外呢個【緬甸特產茶葉沙律】味道清新, 用上咗椰菜,番茄等新鮮材料, 加上燻過嘅緬甸茶葉,食落有非常突出嘅茶葉香氣,配合埋秘製嘅酸辣醬汁,食落酸酸甜甜,非常之開胃醒神,整體感覺非常特別。

另外呢個【緬甸家鄉手抓餅】,可謂金香鬆脆,手抓餅熱辣辣,即叫即製, 金黃色嘅外表非常吸引,外面酥香,點買秘製嘅咖哩汁,非常惹味。

最後飲埋呢杯【緬甸龍眼冰】,龍眼清甜十足,用嚟配襯味道比較濃嘅緬甸菜式非常合適,既解渴,又滋潤。

整體而言,呢家緬甸餐廳非常之有特色, 而且因為係小店, 食得出嗰份人情味,同埋老闆嘅用心,以及對食材嘅堅持。大家不妨鼎力支持小店,令一間咁用心嘅餐廳可以繼續發揚緬甸菜嘅滋味。