2020-12-28 80 瀏覽
又到年尾,揀咗聖誕假之後清假,太早食完brunch,下午茶時間覺得好肚餓,所以去咗Chotto Maki 食壽司。見天氣凍凍地,最後揀咗烏冬、炸雞、同埋兩款壽司。因為趕住返屋企嘅關係,我揀咗外賣拎走。舖頭包得好有心機,唔會擔心烏冬倒瀉又或者食物變涼。雖然搭車比想像中耐左,要半個鐘之後先返到屋企,但係炸雞仍然仲好暖,原來佢哋用咗錫紙袋,食落去啲雞皮都仲好脆,而且雞肉都好Juicy。烏冬原來係昆布腐皮烏冬,雖然冇其他餸,但係個昆布湯都幾好飲,腐皮食落去甜甜地,而烏冬就算浸左一段時間都仲係好彈牙。大壽司叫咗Beef-Iyaki,非常之足料,要分幾啖先食完。雖然熟牛肉壽司比較少見,但係食落去有腐皮、牛肉、牛油果、蟹子幾種唔同嘅味道同口感,非常豐富。另外再叫咗細壽司Mango Dynamite,芒果甜甜地,味道非常清新,配合鰻魚汁非常惹味,同時天婦羅蝦嘅味道亦都非常突出,唔會被芒果搶晒。買單計$200都唔使,但係已經食到好飽

Udon

Beef-Iyaki