我一直也是Pancake迷~近期香港出現不少賣Pancake的食肆,看過某大飲食集誌的介紹後,便選擇了他們評分最高的The Pantry而呢餐其實是生日大餐啊~~雖然是平日晚上,見到可以訂座,早上便打去訂座,服務員是說英文的,最後佢話無得訂檯,Walk-in 就得~晚上去到,當然不用等位,入座率約30%,但看到有張卡位放著"Reserved"?! 也罷~店員安排窗邊位置,很"有情調"地昏暗,配上圓方裝修工程的"大凡布" 另外不遠處有疑似Blogger/食家~好落力企晒o係身 Set晒機咁影相~應該好快會見到有文章~~2人點了 "The All Day" &  "Tiramisu on Pancake", 飲品點了 "Detoxify" & "Citrus"飲品好快就到,"Detoxify" 味道尚可,但Citrus 飲唔到橙味&石榴味,只有西柚&檸檬味,但失望既係明顯溝左唔少水,同自己屋企做開既差好遠,$65既價錢 ?自己諗諗....加多少少$,上103樓飲可以欣賞埋夜景~一鹹一甜,咁就可以滿足晒我對Pancake既渴求~~~下單後不久店員說Tiramisu的粉漿剛缺,需要等25分鐘,

應該好快會見到有文章~~

The All Day & Citrus
Tiramisu on Pancake - 無香蕉版!

一鹹一甜,咁就可以滿足晒我對Pancake既渴求~~~

下單後不久店員說Tiramisu的粉漿剛缺,需要等25分鐘,OK?

沒問題,可以先吃The All Day
The All Day
賣相絕對可以呃Like,份量都足

炒蛋-不算滑,但味濃,顏色比平常深,蛋黃應該多左D,係咪蛋白拎晒去做Pancake?

炒菇-不過不失
腸-不錯的 不是廉價貨式

煙肉-不是平常那些,沒有肥肉好瘦,而且好鹹,大大塊X2

沙律-伴黑醋,開胃

Pancake:名不虛傳,厚厚的,空氣感足,口感來說係特別既,味道來說吃不到丁點甜,,配以上配料還可以~也可以落糖漿一起吃

食到呢度都飽左一半

見某大飲食集誌介紹既 "The Pantry's Pancake" 係有3塊,只因本人唔太喜歡Berry,

所以揀左Tiramisu on Pancake, 以為都有3塊

黎到係有D失望既,份量唔大,仲得2塊?!

好,本人太膚淺,以為貴D應該點都一樣會有3塊掛?!

....我諗功夫錢花左o係個要整25分鐘既Tiramisu醬上面~

唔知係咪幻覺,我覺得呢份Pancake比之前薄左D!

味道,那個Tiramisu醬吉士味好重,而且我唔係好食到咖啡味....

呢一個係我係失望既,因為原來你叫Tiramisu 都一樣有好多Berry!

而家仲要少左塊Pancake
只怪自己無上呢度睇食評

食食吓,我就上黎睇吓Tiramisu既Comment,點知唔睇由自可,睇完真係嬲嬲豬

見到人地o個碟係有香蕉!我就回想起Menu係有寫有香蕉..........

你地無香蕉唔緊要....但都要講聲丫?既然Menu寫得出來.....無既係咪都要問吓個客?!
Tiramisu on Pancake - 無香蕉版!
有圖有真相, 亦因為咁,我第一次既"喊"食評就送左俾你地~
題外話/補充資料: 而呢度服務呢度的真係不敢恭維 除左入座o個陣係有D service,店員見張凳重,有幫忙拉凳係值得一讚外,其他真係非常有改善空間 1) 客人不多,店員充足,但店員只顧自娛,落單埋單有需要時都揮好耐手先有人理(可能我地坐得遠?) 2) 某女店員 擺下食物時,就咁擺低走左去,0交流,食物名都無講,係咪我太高要求?:upset: 3) 某女店員見我食完個鹹既Pancake,放低Tiramisu時主動話幫我換餐具,心諗都幾貼心,點知我相機食先左一陣都無返來俾返D餐具我, 揮左好耐手,男店員過來說唔好意思,可能佢忘記左(.......真係咁善忙?) 然後o係後面張無人座既檯拿了份唔知擺左幾耐(可能全日,甚至幾日)既餐具同碟俾我 我明,佢唔想我再等咁耐....一定係!除非唔係 4)埋單$4xx 價錢確實唔算親民~再配以咁既服務~我諗我唔會再黎~ 又或者再黎只會食返signature pancake......同唔會叫杯溝勁多水既果汁~ 最後行差不多一百米離開,行到門口有2店員企定定吹水,都無一位店員有講"多謝":music: 港式茶餐廳既服務 可能好過佢~:sick:
2016-10-13
慶祝紀念