2022-05-22
📍#素食 #健康之選 #本地菜 #舒適空間 #回饋社會 #手沖咖啡 #工作坊 #活動室↩️前身為「天恩饍館」,派飯活動同大型活動室都有保留落嚟。🪑餐廳空間非常闊落,有長木枱櫈,窗邊高枱、梳花及咕𠱸位。而我特別叫朋友留俾我嘅就係呢個自閉位,Hea住睇書一流📚!咁舒服得唔得咖?另外有工作坊空間,手沖咖啡車仔,我都偷師咗一陣。與其話係餐廳,不如話係一個多元化空間。🍽食物嚟講,的確有d顛覆一般西餐口味。有好幾款主菜,另可加配小食同飲品,而圓包就係任食嘅。🌝咩叫圓包呢?左邊食落回彈力好強,味道似旺仔小饅頭,又有江蘇餅感覺,米味較重。廚師由健康及惜食角度出發,做出🙅🏻♀️無牛油🧈無奶🥛無蛋🥚小糖🍭嘅純素烘焙。右邊籃莓就有奶嘅,口感似中式鬆餅。非常特別,新奇得嚟我係鐘意食嘅,而且唔肥又有素食,食得好安心。🧀芝士玉子燒夠層數,芝士夠Creamy,記得襯熱食。🥗嚟到重點推介主菜,即炸韓式雞球沙律。先講配菜,餐廳好有心,支持本地農業,🍅椒仔都係香港出品。色水誘人,食落爽口又清甜。用咗蛋沙律配青瓜底,非常清新,又避免咗平日使用嘅沙律菜苦味同🌱青味嘅可能性。🥚沙律仍然健康,滿滿蛋香唔會成口沙律醬,反而用咗鹽輕輕
↩️前身為「天恩饍館」,派飯活動同大型活動室都有保留落嚟。
🧀芝士玉子燒夠層數,芝士夠Creamy,記得襯熱食。
🥗嚟到重點推介主菜,即炸韓式雞球沙律。先講配菜,餐廳好有心,支持本地農業,🍅椒仔都係香港出品。色水誘人,食落爽口又清甜。用咗蛋沙律配青瓜底,非常清新,又避免咗平日使用嘅沙律菜苦味同🌱青味嘅可能性。🥚沙律仍然健康,滿滿蛋香唔會成口沙律醬,反而用咗鹽輕輕調味。🥔出奇地好食,不失本味亦有脆口感。原來係心機作,先烚後煎炸,做出少油效果。🐥炸雞非常新奇,係咕嚕肉口感嚟,薄薄嘅脆皮配啖啖肉。咬開你就知食得安心,並無過度調味。都係個句,炸雞都記得襯熱食呀。一碟十粒塞爆你個胃🤰🏻,原來餐廳係希望大家同朋友相聚分享美食,所以食物都係大大碟🙌🏼。
🔜四月頭去嗰陣係試業階段。餐牌持續更新中,會多d特色嘢同有素食選擇。
🥰感謝朋友邀請試菜(試業期間自由定價),食到你啲心機作覺得好幸福。見到你介紹食物時雙眼發光🤩,就知道係真心想將好食物分享俾大家,滿滿熱誠🔥。