2020-07-14
尖沙咀 稻埕飯店早前同家姐喺K11行街,經過呢間裝修別緻嘅稻埕飯店就入咗去食,呢度嘅裝修以時鐘為題,設計用心、精緻。食物方面,呢間係一間台灣菜餐廳,食物用料正宗、主體味道突出,唔會話好多調味、味精,我哋叫咗一個主食、兩個小菜、一個甜品同每人一杯飲品。台式香腸香腸切片,擺滿咗整整一碟,份量好多😆 肉汁豐富,而且個皮仲係脆脆嘅,讚👍🏻 呢個餸仲伴有香葱同蒜可以一齊食,使用呢兩種伴菜,減少唔健康又重口味嘅醬料,更可以突出食物嘅鮮甜。白滷水獅頭鵝掌翼呢個鵝掌綵用正宗獅頭鵝,非常嫩滑,但又唔會巿汏田膩嘅感覺。而且呢個鵝掌仲相當開胃添☺️石鍋三蝦泡台稀飯呢個石鍋飯非常特別,有個侍應喺我哋面前將脆米倒入整好嘅稀飯入面,攪拌之後分成兩碗比我哋。稀飯熱辣辣好好食,既香口又鮮甜。加埋鮮蝦同脆米,口感豐富👍🏻芒果西柚丸子呢個甜品用咗濃縮芒果做,一整碗都係芒果汁,非常真材實料,入面附咗名入面有嘅芒果、西柚、丸子之外,仲有豆腐花添,一次過滿足你四個願望😚檸檬愛玉我飲嘅係檸檬愛玉,我好鍾意佢唔會太甜,反而檸檬嘅酸味好突出。面頭有啲檸檬沙冰,冰涼透心,非常適合夏天食。底部嘅係勁多啫喱,正😊蜂蜜白苦瓜汁家姐飲嘅係苦瓜汁
台式香腸
白滷水獅頭鵝掌翼
石鍋三蝦泡台稀飯
呢個石鍋飯非常特別,有個侍應喺我哋
芒果西柚丸子
檸檬愛玉
蜂蜜白苦瓜汁
家姐飲嘅係苦瓜汁,入口感覺好pure好純淨,吞落肚先有陣苦苦哋嘅味浸出黎,好特別,家姐好鍾意!