2023-04-29
《泰 好吃》# 𝓒𝓱𝓮𝓾𝓷𝓰 𝓢𝓗𝓐 𝔀𝓪𝓷長沙灣最近新開熱門餐廳汎花主打生酮泰國菜飲食,價錢非常親民,平均HKD100至150有意粉主菜及燉飯,餐單非常吸引,除咗有指定套餐,包沙律餐飲主菜及甜品外,亦都可以選擇散嗌,餐廳裝修簡約風格,看似平平無奇,但嘢食好有驚喜。今次試左:🥣紅咖喱蒜蓉黑松露焗雜菌薄餅🍕 HKD148薄餅一上碟好有驚喜,雖然佢係素菜,亦都係生酮飲食好朋友,但係食落口一啲都唔枯燥乏味,餅底做得簿身而且酥脆,上面有好多菇同埋芝士,唯一要挑剔嘅地方係太多生洋蔥🧅,我不太喜歡所以影響整個口感,整體嚟講呢個唔油膩又好食。🥣汎花香茅燒雞 HKD128燒春雞大約等15分鐘左右,食得出用左大量香料醃製,雞肉皮脆肉嫩,豐富嘅肉汁加埋雞肉出色,值得一讚喺旁邊嘅薯蓉,打得好滑,佢另外仲配埋個冬陰功汁,撈埋一齊食好正。🥣炭燒雞扒配黑松露黃咖哩意粉 HKD108一上碟非常香,廚師將雞扒稍微炸過,令表皮更香口,雖然黑松露味比黃咖喱搶過味道,但係意粉配埋個汁真係冇得頂,呢個意粉絕對係必點項目。🥣蟹肉椰汁意大利燉飯 HKD108 Risotto水準好高,廚師將米飯煮得煙韌剛好,唔會過硬亦都唔會過軟,
# 𝓒𝓱𝓮𝓾𝓷𝓰 𝓢𝓗𝓐 𝔀𝓪𝓷
今次試左:
🥣紅咖喱蒜蓉黑松露焗雜菌薄餅🍕 HKD148
🥣汎花香茅燒雞 HKD128
🥣炭燒雞扒配黑松露黃咖哩意粉 HKD108
🥣蟹肉椰汁意大利燉飯 HKD108
Risotto水準好高,廚師將米飯煮得煙韌剛好,唔會過硬亦都唔會過軟,蟹肉加椰汁配搭真係好新鮮唔會過油膩,好食到想叫埋其他燉飯試下。
總括嚟講餐廳CP值好高,除咗主菜之外亦都有試埋佢嘅沙律同蟹肉忌廉湯,食得出廚師小成本但用心製作,飲品方面泰式奶茶同芒果乳酪都推薦,有機會下次我會試埋甜品,希望餐廳嚟緊會有更多不同嘅新菜式。🤩🤩
📍 汎花餐廳 (長沙灣)
長沙灣順寧道98號美寧中心A座地下2號舖
#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafoodhongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted