2010-08-09
今次係母親節之後再一次encore和男朋友來這裡吃的!剛出糧滿懷希望食餐好的,但換來是不太愉快的經歷。 我訂了下午六點,在店員打電話confirm我時,佢好清楚講明係訂位時間起計食兩小時,咁我哋就準時到啦!點知我5點58入到去間餐廳,當時係烏燈黑火,我等了很久才有個男侍應行過來話:「乜你哋咁準時嘅!」( 吓?!真係o晒嘴!) 當時員工的飯餸都未執呀! 講番正題,當日我哋係第一枱入座,亦好肯定係第一個入刺身單,但我等咗好耐,見身邊4枱客都已經有好靚嘅刺身食 ( 全場得我哋5枱咋喎!),而我哋都未有刺身嘅?我就懷疑漏單啦!我男朋友就再寫過一張刺身單交俾男侍應啦! 我張枱對住個刺身吧,當時得嗰5枱客,個場好靜,我好清楚聽到個刺身師父 ( 年紀大d嗰位 ) 見到我哋張枱再入多張單時,佢好唔高興同好大聲咁咋形問個男侍應點解我哋又入單?點解咁等唔切?我心諗:你咁唔想做不如直接行過來咋我形囉!關個男侍應乜事啫?而且你哋serve d客唔係first come first serve架咩?
我張枱對住個刺身吧,當時得嗰5枱客,個場好靜,我好清楚聽到個刺身師父 ( 年紀大d嗰位 ) 見到我哋張枱再入多張單時,佢好唔高興同好大聲咁咋形問個男侍應點解我哋又入單?點解咁等唔切?我心諗:你咁唔想做不如直接行過來咋我形囉!關個男侍應乜事啫?而且你哋serve d客唔係first come first serve架咩?點解我哋第一個入單會係最遲出菜嘅?跟住成晚,個刺身師父好似black list咗我哋張枱咁!叫親都細細碟!隔離枱的刺身排得靚靚,我哋嗰碟就是是但但!
講真嗰句,石澗d刺身喺同級價錢嘅日本放題來講係最正最新鮮嘅!款式又多!除咗三文魚正之外,連其他放題餐廳少見的帶子、劍魚腩、赤貝、半熟蝦都好新鮮,供應不絕!我真係好唔捨得放棄這間食店,不過大前題係要個刺身師父的待客態度好d囉!咋形都唔好俾個客聽到囉!我都係做服務性行業架!但其他侍應的態度就好好,仲不停加茶!
順帶一提,本人十分喜歡牛舌同牛肉粒!不過我覺得牛舌略淡味,如果加多點海鹽會好味d,而牛肉粒就有進步,比我第一次來吃好味!
石澗:加油啦!我下次訂位和一大班朋友來吃飯時,你要有改善架!