2019-06-06 121 瀏覽
周末一到晚飯時間喺新港城好難搵位,我哋行咗幾間,最快等到板長一坐低侍應就上熱茶,玄米綠茶散發住芳香,等我哋暖暖胃先開始食生冷野。我哋兩個女仔叫咗一個刺身丼加七件壽司,用tablet點完餐唔駛等好耐就到海膽北海赤酢丼+麵豉湯set $128 - 壽司飯微酸,飯粒飽滿,唔駛再加調味都好好食,加啲wasabi辣味再刺激啲。刺身料唔算多,但每樣都算新鮮: 海膽量多,口感濃厚,一啲腥味都冇,雖然鮮甜啲仲滿足但已經係近年食過比較出色嘅;帶子略嫌切得唔夠厚,唔夠鮮甜;三文魚同油甘魚不過不失;松葉蟹拆得太碎,略帶雪味。呢個set仲有麵豉湯,濃度剛好,帶蔥香,冬瓜同海帶吸曬湯食埋更滋味^ 呢個係同friend分咗一人一半嘅量,都唔少蝦三味(赤蝦、甜蝦、板長蝦)壽司$33 - 呢set好抵食!三種蝦各有不同,要順次序食我會揀食甜蝦先(下圖最頂嗰件)肉質肥美,而甜度係三種裡面最平凡嘅;跟住食赤蝦(下圖最底) 彈牙肉厚,帶有濃濃嘅蝦味可惜隱隱有啲腥;最後食板長蝦(下圖中間) 肉質結實,越食越滲出蝦嘅甘甜螢光魷魚軍艦 (期間限定)$9 - 魷魚太細隻冇咩肉,但好爽口。呢款魷魚原隻上,仲保留內臟嘅部分,加埋點喺上

^ 呢個係同friend分咗一人一半嘅量,都唔少

螢光魷魚軍艦 (期間限定)$9 - 魷魚太細隻冇咩肉,但好爽口。呢款魷魚原隻上,仲保留內臟嘅部分,加埋點喺上面嘅芥末沙律醬,帶出魷魚嘅甜味!紫菜仲好脆,要整好冇幾耐上枱先可以保持咁嘅新鮮度

火炙醋鯖魚$7 - 食到來自醋嘅酸味,好清爽,再加略略燒焦過嘅香味,好食

火炙三文魚壽司$9 - 調味冇醋鯖魚咁花巧,味道天然,肉厚而且燒焦過好香

赤貝壽司$12 - 厚肉爽脆,但鮮甜度略嫌不足

呢度嘅wasabi味道比現成嗰啲更香更辛辣,同刺身一齊食仲食到芥末嘅纖維,其他連鎖餐廳好少食到,鍾意食辣嘅話嚟到要試下啦
  • 蝦三味