2020-01-18
去屯門藍地朋友屋企玩,晚飯時想食日本菜,心諗咪要出返屯門市,估唔到原來藍地都有日式餐廳。店舖座位唔算太多,估計約有二十枱,坐位寬敞,店入面有一張吧枱相信係壽司吧。打開餐牌不只有刺身、有壽司、有天婦羅還有一啲燒物同炸物……等。嚟咗小碟前菜,係炆煮牛舌, 牛舌很入味同時帶點甜。蟹子沙律-蟹仔同埋蔬菜沙律嘅味道剛剛好,而且青瓜絲亦都很爽口。章紅魚8片刺身很新鮮,章紅魚本身魚味較淡, 除咗點豉油wasabi之外,另跟咗一個酸汁配搭青蔥薑蓉食,亦都另有一番味道。日式磯煮鮑魚醬汁燴煮令鮑魚有種醬香嘅味道,鮑魚亦都好淋好有𡁻口。天婦羅盛-有蝦4隻、雞髀菇、南瓜、矮瓜、番薯、洋蔥, 天婦羅汁偏甜美味不錯, 天婦羅炸得好乾身。壽司叫了帶子壽司、北寄貝壽司及鹽燒四點(鯛魚 三文魚、玻璃蝦、左口裙邊)火炙鹽燒令魚油滲出,微微燒香味。服務員態度很好,常常幫我哋加茶,不時收走食完嘅碗碟整理枱面。
嚟咗小碟前菜,係炆煮牛舌, 牛舌很入味同時帶點甜。
章紅魚8片
日式磯煮鮑魚
醬汁燴煮令鮑魚有種醬香嘅味道,鮑魚亦都好淋好有𡁻口。