2014-06-29
星期五晚同個日本朋友食飯, 由於佢想食日本野既關係,所以上OPENRICE睇左幾間, 而呢間既評語都唔錯,就誤打誤撞咁揀左呢間~一去到門口, 大家都感覺應該幾貴, 門口出面冇餐牌, 唔知價錢,但已經成9點同埋好熱好攰, 就入去試一試吧~最初點了OMAKASE SUSHI, 因為唔想諗, 叫師傅安排,點知師傅黎左OMAKASE SASHIMI (HK$450), 算數~照吃~ 全部刺身都好新鮮, 最好味既係大拖羅~食完後再各自點了自己想食既SUSHI,由於本人勁LIKE海胆, 所以點了海胆SUSHI (HK$80/PC),之前食既海胆, 唔多唔少都會有少少腥味,但係呢度既海胆, 係完全一啲腥味都冇, 味道可以話係清甜~~ 不錯! (但可能清甜既原故, 本人覺得味道不夠濃)後來再叫中拖羅壽司(HK$60), 由於之前刺身時已吃有大拖羅, 所以今次叫中試下,發覺中拖羅已經好夠, 非常正!最後由於我唔想食重覆既食物但又唔夠飽,諗住叫個大拖羅SUSHI試下(HK$70), 點知賣晒....師傅問中拖羅好唔好~~ 算! 再食多舊~ 哈哈! 但明顯第一次既感覺是最正的!總括, 呢度啲刺身唔止新鮮咁
所以上OPENRICE睇左幾間, 而呢間既評語都唔錯,
就誤打誤撞咁揀左呢間~
但已經成9點同埋好熱好攰, 就入去試一試吧~
照吃~ 全部刺身都好新鮮, 最好味既係大拖羅~
食完後再各自點了自己想食既SUSHI,
之前食既海胆, 唔多唔少都會有少少腥味,
(但可能清甜既原故, 本人覺得味道不夠濃)
發覺中拖羅已經好夠, 非常正!
最後由於我唔想食重覆既食物但又唔夠飽,
總括, 呢度啲刺身唔止新鮮咁簡單, 可能入貨既地方亦都係來自產地好既地方,
所以味道份外鮮甜之外, 魚既油脂分佈亦都好肥美~~
食完之後會好掛住呢度既刺身~ 但係因為都唔平, 所以唔知會唔會再去LU~~
題外話/補充資料:
本來諗住帶個朋友去冇咁貴既「德美壽司」既, 但上到去感覺似居酒屋, 好嘈~~ 好少WAITOR,
我地坐低左覺得好嘈又冇人理我地之後就走左~
諗住去間貴啲既會環境好啲啦~ 點知呢間「見城」都係一樣......好嘈! 因為啲師傅同啲侍應不停喺我地啲食客之間大聲落ORDER~~
但衛生真係非常好, 由於我地差唔多食到收工, 睇住佢地清場, 佢地連SUSHI BAR 放魚生既雪櫃內既襯托草草都清走埋~~