2020-11-24 202 瀏覽
捍衛廣東話,捍衛繁體字,最緊要正字!斑腩不是班腩,鹹檸七不是鹹檬七。轉眼 3 年多無到訪,點心質素提升許多喎,比起大埔街市林記更高階,不過蒸飯依然少爛濕淋淋。上水區東記及興記休息,點心我鍾意馬仔記,金都酒樓重開覺得質素下降差中,見到城記有點心有私人位唔洗搭枱就即刻坐低,獨獨餐一盅三件剛剛好。普通難食銻盅排骨飯上水街市都賣 $25 蚊,銅鑼灣波斯富街曉廚軒酒店級味道高質瓦盅賣 $28 蚊抵到爛啦!興記無開,我想食碗出前一丁架!唯有城記求鬼其食點心。見到有間新餐廳開張,龍鳳茶餐廳?個名好熟,爆場座無虛席,有機會試試。人生進入另一階段,街市阿伯一盅兩件,成場都係毒能伯好可怕!早前仲以為街市唔會有鐵觀音,求期叫壽眉啦!誰知剛落完單,後面阿叔一坐低就要鐵觀音,我以乎有點偏見呢,早知問左先算啦,有咩好估啫!阿姐阿嬸個個朝氣勃勃充滿活力混身是勁,聲線熱情開朗,服務熱誠落力,敬業樂業,正能量滿瀉,要大大力讚!食客們都食得開心舒服又暢快,收銀四眼姐姐青春又靚女,難怪客似雲來!四眼妹妹溫柔有禮招乎周到,感覺好溫暖啊!走進阿叔阿伯的世界,被咳嗽叔伯重重包圍,非常極之有壓力!只想忙裡偷閒一盅兩件街市嘆啖茶,附

走進阿叔阿伯的世界,被咳嗽叔伯重重包圍,非常極之有壓力!只想忙裡偷閒一盅兩件街市嘆啖茶,附近四眼短髮阿婆食客鬼殺咁嘈!食盅十幾蚊排骨飯要唔要專人服侍您呀?幫您捽埋腳趾好無?仲要鬧後生仔侍應:生著您就死啦!後生仔睇落廿歲都無,人身攻擊勁過份,福佳廢老!

鐵觀音,空虛寂寞的茶壺沒人理會,個個大媽阿嬸扮睇唔到,功力深厚話能知您!平時我一壺鐵觀音就剛剛好,少可地洗碗筷用多左,而且好頸渴飲多左,算鬼數預備飲埋最後一啖茶埋單閃!終於有位熱心紅毛四眼姐主動幫我添茶,多謝您啊!第一壼甘香濃厚,第二壼已經無晒味咯。眼見有幾位阿伯自己行去添滾水,都費事靠您班大媽阿嬸!

城記蝦餃皇,新鮮出爐剛蒸起,雖然不是噴住煙騰雲駕霧般出場,但溫度剛好燙嘴非常好!餃皮完整無缺,不會濕淋淋不會爛溶溶,淡淡粉紅半透明入口嚥韌,蝦仁爽甜有鮮味不陰沉死實,有料到食得下喎!

干蒸燒賣,不見三年刮目相看,當年淋劈劈濕到爛溶黏黏的燒賣不再出現!燒賣雖則不熱騰騰只散發微弱的暖意,不過大大粒肉球混蝦肉非常甜美可口,未入口已聞到肉香無比,結實的肉球一咬爆汁,蝦爽肉彈,堅好食!

四寶雞紮,到底隱藏什麼餡呢?戰戰兢兢地拆開,希望不會是我討厭既芋頭吧!驚喜萬分,開心死!火腿、豬肚、魚肚、雞柳,四寶雞紮理應成條咬,不是拆開續一擊破的,但實在太熱喇,出晒白煙!唯有兩寶兩寶食。豬肚爽甜無比不乾不鞋不粉又無苦澀味,好好食呢!夾埋爽彈綿滑多汁魚肚同吃,無得頂啊!雞柳可口醃味宜人甜美,讓腐皮捲著嘴嚼,充滿肉汁,那有不好吃的理由。

豉椒排骨飯,何解已會落豉油既?仲諗住檯面樽豉油係自己落添。排骨滿到瀉,六七粒排骨堅足料,仲好多軟骨喎!趙到咯咯聲好過癮。意料之外的味道,肉香霸道,肉甜味出眾兼有咬口,高質讚嘆。眼測已濕淋淋,試兩啖太難食要忍心放棄!只以一種飯煮成,不是自家混米欠缺飯香欠缺嚥韌飽滿的食味。

北菇滑雞飯,巨形雞柳滑嘟嘟熱騰騰,彈牙軟棉,鹹香超強味濃,要爬多兩啖飯先得!雖重口味但味道好,十分可口好好食,係鹹左少少。似乎跟排骨飯一樣濕濕爛爛水滴滴反晒光!都照樣翻弄一下查看底部什麼情況,一插落去有點分別,由筷子傳來結實的感覺,太好了!先來口原味,上部濕而下部乾,攪拌均勻後剛好平衡,加埋勁香辣辣椒渣與甜豉油混和,係依隻味喇!惹味刺激開胃,其實不想食太多飯,不經意食掉大半盅飯呢!嬸嬸驚訝地叫仲叫飯?食唔食得晒架?我梗係食得晒啦!心諗都要睇下您盅飯好唔好食既。

豉椒蒸排骨,自製雙併蒸飯,豉椒排骨北菇滑雞蒸飯,貪吃的人有福了!不肥不膩的排骨,無話油淋淋,而且無肥膏。肉多骨少啖啖嫩肉甜美好食,醃味清香肉汁飛射,質優彈滑滿分無得輸!鵪鶉蛋燒賣,微暖大大肉球拓住大大鵪鶉蛋滾進口中,一咬齊齊爆開!肉碎跟蛋黃融合,甘甜濕潤美味,何解有蝦仁既?驚喜不斷,令單調的肉蛋味道生色不少!

蠔汁鮮竹卷,厚厚的芡汁保溫度極高,雖沒半點煙霧一咬之下極為燙嘴,滾燙肉汁如激流噴射,啖啖都係肉?再咬落去都係啖啖美味肉鬆,正到痺!全部都係肉,只有少許芹菜作點綴,散發一點點清香緩和一下,還有十分滑溜的腐皮,已索盡肉汁及芡汁,我同樣比滿分!

山竹牛肉,超級滾熱辣噴煙登場!勁鬆牛肉密度低,不過夠晒滑嘟嘟軟塾棉棉,水潤連連濕濕的爆汁可口!清香的檸檬葉及爽甜馬蹄粒混在肉球之中,淋上大量甜酸喼汁,被滑而嚥韌腐皮所吸收,味道醒腦開胃酸咪咪!薑蔥牛柏葉,驚典 Albert Yip 登場!廚房師傅有誠意既細心又好功夫,居然能夠蒸到爽彈不鞋不韌不過火,無話蒸到變刷子膠。薑蔥芡甜美可口已滲入牛柏葉之中,每啖都充滿風味。

鱆魚肉餅飯,四眼妹妹推介鱆魚肉飯,您話掂就掂啦,好好好!厚厚的肉餅,索一索鱆魚味香噴噴舒筋活骼,咬一啖彈滑嚥韌,海味味道出眾。豬肉鬆化多汁肉香無比,飯粒超級爽乾飽滿,我最愛的質地!淋上甜豉油,混入勁辣辣椒渣撈得均勻,搭上肉餅一齊食越食越起勁越開胃,越食越滋味越滿足!原本只想食半盅飯,但真係不能自拔,最終清得一乾二淨!

南乳豬手,骨多肉少,皮膠黏黏最愛的質感,幾乎食唔到半點肉。勁咸勁咸吃不消都照頂,飲多兩啖茶啦!蠔油鴨腳紮,蠔油在那?真係食唔出,只得咸咸味道,好咸的味道。芋頭我唔食的,掉埋一邊。肥騰騰油淋淋腍劈劈的豬肉鬆,腐皮正常嚥韌帶滑,鴨腳皮超級爽脆,趙到索索聲。

豉汁鳳爪,微暖芡汁半凝固漿實鳳爪黏黏的,味道極重油淋淋又有點咸,難食矣!但唔想浪費,唯有照清晒去,食完好頸渴。醬皇金錢肚,夠熱夠濃,爽爽質地撈飯食好好味喎。咖哩魷魚,無鬚無頭既?好采原來收埋係底。水魷都蒸到腍啤啤,不爽不脆不彈,炆水魷咩?咖哩水勁薄,微香微辣合格。

糯米雞,變晒形!仲要漏晒餡料出黎,賣相差得很,而且微暖不熱騰騰。勁大舊雞扒肉直接塞入口,嫩滑雞美好幸福啊!多汁甜美肉醬併上濕濕黏黏糯米飯,撞得出色滋味無窮。火腿立方咸香醒神,鵪鶉蛋跟糯米飯同時食特別甘香!如果換上咸蛋黃及肥叉就更高檔更開心啦。雞絲粉卷,終於一睹蘆山真面目!其實從來未食過,非常懷舊非常罕見。唔見雞絲只有雞球,硬實外濕內乾,多蔥混西芹甘筍,厚厚粉皮吸入豉油,湊合出來的色香味都麻麻地。

煎蛋牛肉飯,忘記走菜添,免強一試吧!椰菜有澀味不清甜一片即 放棄。我期待著會否給我太陽蛋呢?唔太陽蛋都會荷包蛋掛,最後收到全熟蛋有點失望,還要廿十成熟煎老蛋一啖再放棄。強烈檸檬葉香氣,微弱牛肉味道,幸好有甜豉油辣椒油幫拖,撈上嚥韌乾爽靚飯,連我不愛飯的都要食多幾啖,惹味刺激可口美味!牛肉堅有彈力勁滑嘟嘟仲有少少肉汁濕濕的,十足十似彈牙魚滑一樣。
城記蝦餃皇
干蒸燒賣