2018-06-16
原本對食素沒太大興趣,自己本身又唔係一個Vegan,但在FB上睇到介紹,覺得呢間開喺中環專門食素既西餐廳幾特別,裝修設計以鏡作主題,目的係想客人都可以喺用餐時提醒鏡中既自己如何食得健康、活得美麗,決定同男朋友黎一場浪漫既燭光晚餐叫了一個Set Dinner,前菜係清爽既Salad,蕃茄同芝士既涼拌組合頗有驚喜,食落有黑醋既味道,作為前菜完全可以帶開胃既作用。湯係個濃蘑菇湯,上茶時個湯既顏色不太討好,但味道簡直拍得住酒店級水準,撘配烘烤過既長條狀法包,一啖湯一口包,滿足食慾主食係香辣茄醬手工捲意大利粉,可能如其名“手工捲“既關係,口感特別煙韌,除佐加佐辣既紅醬汁特別惹味外,幾種辣椒更配合得特別香辣可口。驚唔夠飽,主食另外叫佐個炸意大利飯。滿滿既紅茄醬既開胃又可口,意大利飯用菇類吊味,用炸餅既方式炸成好幾塊,外脆內軟,但一d都唔油膩,反而越食越香口。由於鍾意食香口野,小食仲特別叫佐個黑松露薯條黎滿足下口腹之慾。薯條即叫即炸,外脆內軟。醬汁分紅白兩款,除佐黑松露醬外,傳統既茄汁都附上,比鍾意食薯條既你有多一個口味既選擇由於喺非黃金時段用餐,老闆特別同我地傾佐幾句,先知原來大部分菜式都係自創菜
由於喺非黃金時段用餐,老闆特別同我地傾佐幾句,先知原來大部分菜式都係自創菜式,例如炸意大利飯,手工捲pasta等。可以將素食發揮得又高級又符合傳統既意大利口味,實屬難得。想要食得健康同時對食有要求既朋友,不仿一試