2013-02-07 54 瀏覽
食素的好友B君生日,特地揀左呢間食店。口味重且嗜肉的C君一聽,就不太高興,驚唔飽同太清喎﹗結果,我哋四人滿載而歸,吃得滿足﹗散叫加$52轉Meal Combo,可揀是日餐湯或甜品,以及餐飲一杯。一步出電梯,就有San Francisco異國小鎮的感覺,好像穿越時空,回到六七十年代的舊金山。餐廳四周陳列舊金山擺設,主打美式創意素菜式。愛拍照的小妹,開餐前一直忙個不停﹗日式照燒汁豆腐雜菌伴有機珍珠飯($108 ) – 日式照燒汁加左紅片糖嚟煮,鹹中帶甜的味道一流﹗混合白飯及其他配料嚟食,食到停不了口﹗黑松露雜菌燴彈弓意粉($128 ) – 橄欖油及黑松露味道濃郁,配上雜菌,混合螺絲粉,口感香而不膩,頗有嚼口。烤大菇甜心菠蘿漢堡包伴南瓜薯角及神秘有機醬汁田沙律 ($118 ) – 菠蘿是甜甜的,混合大菇、菜苗、蕃茄、生菜及醬汁,加埋麵包嚟食,口感頗為特別。伴碟的南瓜及薯角略嫌未夠腍,但味道ok。係健康飽肚之佳選﹗越式撈檬伴炸豆腐及串燒 ($98 ) – 配料豐富,有惹味爽口彈牙素燒蝦肉串燒、外脆內嫩炸豆腐、清甜的青瓜甘荀絲、爽口鮮嫩的牙菜仔,以及香口炸腰果,混和甜酸汁,與檬粉撈在一起,口感層

越式撈檬伴炸豆腐及串燒 ($98 ) – 配料豐富,有惹味爽口彈牙素燒蝦肉串燒、外脆內嫩炸豆腐、清甜的青瓜甘荀絲、爽口鮮嫩的牙菜仔,以及香口炸腰果,混和甜酸汁,與檬粉撈在一起,口感層次變化多端,清淡得嚟超級好味﹗﹗

特濃朱古力蛋糕 – 蛋糕香滑,味道濃郁﹗
熱咖啡撞凍雪糕 – 店員推介,果然係好嘢﹗苦與甜、冷與熱在味蕾中相遇,口感奇特有趣﹗咖啡香濃,雪糕幼滑。

柚子雪糕 – 柚子味強,柚子碎粒令雪糕口感更佳,惜雪糕未夠幼滑,冰粒較大。
椰子雪芭 – 雪糕超滑,唔似雪芭,味道偏淡。
2013-02-01
慶祝紀念