2017-08-14
跟兩位好姊妹去屯門 V City <芽莊 Canteen> 食完飯,由於店子狹窄嘈吵,令人坐得不舒服!逗留一小時便離開!意猶未盡之下,有位好姊妹帶我們到 V City 地下一角的甜品店 <聰少甜品>!橙色及木色的裝潢,簡潔鮮明十分搶眼!加上本身其實力!所以就算係隱藏商場地下的一角,都不知幾多人幫襯,甚至要排隊!<聰少甜品> 與 <聰嫂甜品> 是同一個飲食集團!色彩繽紛的甜品餐牌,圖文並茂,實在令人也流口水!供應:水果冰、西米露、豆腐花、涼粉、雙皮奶、中式糖水等,加上價錢大眾化,貼地價甜品,哪會不受歡迎呢!落單後不久,甜品便送上!相當有效率!杏仁茶燉蛋白 $33一送上桌子已傳來陣陣杏仁香,上層是香濃的杏仁茶,質感稀薄,下層是燉蛋白,勝在滑不留口,整體甜度剛好又滋潤!芝麻糊燉蛋白 $33這款絕對是黑白分明的甜品! 相對地燉蛋白口味清淡,芝麻糊濃郁芝麻味口味突出,一濃一淡,不論口味抑或口感,也嚐出不同層次感!卻是芝麻糊容易食到變污穢貓,令人又愛又恨!榴槤雙皮奶 $39榴槤果肉份量慷慨,充滿榴槤飄香,帶出天然香甜! 雙皮奶香滑少
<聰少 甜品> 與 <聰嫂甜品> 是同一個飲食集團!
落單後不久,甜品便送上!相當有效率!
杏仁茶燉蛋白 $33
榴槤雙皮奶 $39
榴槤果肉份量慷慨,充滿榴槤飄香,帶出天然香甜! 雙皮奶香滑少甜,口味完全被霸道的榴槤掩蓋了! 讓我齒頰留香!兩者配搭有創意又夾得來!