2023-08-24
泰國菜我就食得多,但係從來未試過好似今晚呢一餐咁有風味同埋咁有創意嘅烤肉同火鍋結合嘅泰國菜!!唔單止充滿新鮮感,仲非常之好味呀!!首先我哋叫咗個泰國烤鍋,湯底就揀咗香茅椰汁雞湯同埋牛骨船湯。香茅椰汁雞湯:奶白色嘅椰汁雞湯底非常幼滑,充滿椰子味同埋香濃嘅雞味。牛骨船湯:牛骨湯底味道香濃,做火鍋湯底絕對冇得輸。<小火山經典泰豬鍋拼盤>泰豬鍋拼盤冒住煙甘上枱,充滿視覺上嘅享受。波蘭A級無骨豬腩肉:烤肉油脂感豐富,充滿肉味和肉汁。伊比利亞黑毛豬梅花肉:肉質非常軟淋,充滿肉汁和非常好味。北海道千歲米豚肉:用北海道米狀飼料專門餵養的高質豚肉,豬肉輕烤後,入口質地依然柔軟,脂肪均勻分佈,有點像腩肉片的口感。手切泰式豬頸肉:豬頸肉烤過之後,入口非常彈牙美味。泰式豬梅花肉片:有點像薄薄一片的豬扒,肉質夠軟,唔會過肥,食落去非常惹味。泰式腐皮雞卷:腐皮雞卷輕輕炸過,脆脆哋非常好食。泰式炸蝦片配冬陰功蛋黃醬:又脆又香口,份量仲勁多,配埋自家製嘅冬陰功蛋黃醬,非常特別。生菜、海鮮菇:菜類非常新鮮。金邊粉:金邊粉同牛骨湯或者椰子雞湯都非常之匹配,掛湯入味。十八碌扮:菠蘿特飲冰,用上新鮮菠蘿來調製
牛骨船湯:牛骨湯底味道香濃,做火鍋湯底絕對冇得輸。
<小火山經典泰豬鍋拼盤>
泰豬鍋拼盤冒住煙甘上枱,充滿視覺上嘅享受。
波蘭A級無骨豬腩肉:烤肉油脂感豐富,充滿肉味和肉汁。
伊比利亞黑毛豬梅花肉:肉質非常軟淋,充滿肉汁和非常好味。
手切泰式豬頸肉:豬頸肉烤過之後,入口非常彈牙美味。
泰式豬梅花肉片:
有點像薄薄一片的豬扒,肉質夠軟,唔會過肥,食落去非常惹味。
泰式腐皮雞卷:腐皮雞卷輕輕炸過,脆脆哋非常好食。
生菜、海鮮菇:菜類非常新鮮。
金邊粉:金邊粉同牛骨湯或者椰子雞湯都非常之匹配,掛湯入味。
十八碌扮:菠蘿特飲冰,用上新鮮菠蘿來調製,入口非常清新,充滿菠蘿鮮味。
釘Moo扮:西瓜沙冰特飲,用上完個小西瓜同新鮮嘅西瓜肉來調劑,入口有非常清新清甜嘅西瓜味道,而且仲非常解渴,有淡淡嘅西瓜肉可以食到。
蝶豆花芒果糯米飯:糯米飯煙煙韌韌,入口微甜,配埋芒果同椰汁,更加好食。
整體來講,我覺得呢間餐廳供應嘅食物質素非常之高質,最鍾意就係佢嘅食法可以一邊打邊爐,一邊烤肉咁樣兩種食法。而且呢度嘅環境亦充滿泰式風味嘅氣氛,最值得一讚嘅就係佢連特飲都做得非常之出色,無論外觀同味道都非常之吸引,而且價格合理,下次一定會推介朋友再來。