2015-11-05 375 瀏覽
前日同朋友放工六點幾就想食甜品 放鬆下之後見到呢間D甜品成日都好有創意所以就決定左去呢間到食啦!我最鐘意係呢個開放式廚房既吊燈 超靚! 右邊仲有個詳細版既MENU 講解左D甜品既主要材料同構思本MENU 整得好似本雜誌咁! 我同朋友叫左兩個甜品同一個新出既半熟芝士撻第一個係 Oasis (椰子奶凍+菠蘿慕絲/ 伯爵紅茶奶凍/ 特濃朱古力慕絲) HKD 68首先我係比佢既外表吸引左既見到佢用試管黎PRESENT呢個甜品好特別另外 我食完仲發現三支試管係由「淡味到濃味」左至右食! (純屬係個人認為 )最左邊係 椰子奶凍+菠蘿慕絲呢個combination幾特別 味道幾清甜 特別係食完菠蘿慕絲會好開胃 中間係 伯爵紅茶奶凍 我最鐘意係呢支試管上面有d泡泡好得意 同埋奶凍既口感唔錯重點係佢有濃郁既伯爵紅茶味 唔淡唔濃 係我最鐘意最右邊係 特濃朱古力慕絲我覺得呢個太重口味 第一啖食落去有種濃得要合雙眼既感覺對於我黎講 呢個太甜第二個就係 栗香紫薯山 Chestnut & Purple Sweet Potato Mountain (HKD 65)叫呢個又係完全比佢個外表同「紫薯」兩字
前日同朋友放工六點幾就想食甜品 放鬆下
之後見到呢間D甜品成日都好有創意
所以就決定左去呢間到食啦!
我最鐘意係呢個開放式廚房既吊燈 超靚!
右邊仲有個詳細版既MENU 講解左D甜品既主要材料同構思
本MENU 整得好似本雜誌咁!
我同朋友叫左兩個甜品同一個新出既半熟芝士撻

首先我係比佢既外表吸引左既
見到佢用試管黎PRESENT呢個甜品好特別
另外 我食完仲發現三支試管係由「淡味到濃味」左至右食!

(純屬係個人認為

「頭」係雲呢拿雪糕
「髮飾」係糖片
「身體」係紫薯
佢呢個設計真係好特別 同好有創意
我同朋友都覺得 粟子蓉加紫薯 或者 紫薯加雲呢拿雪糕 一齊食係最正!
同埋佢個紫薯同粟子蓉都好香濃
 好岩D紫薯控架!
不過我就覺得雲呢拿雪糕太普通
如果係轉做其他口味 例如豆腐味雪糕 可能會更加正!

第三個係近期好興既「半熟芝士撻」
流心芝士撻
佢呢個流心芝士撻我覺得偏重牛油味