2025-01-20
1月份又要周圍搵好餐廳同親友食團年飯相聚,要迎合一家大細口味,中菜、私房菜呢啲當然係首選!今次同親友嚟咗呢間灣仔嘅私房菜,好高質,餐廳座位闊落舒適,傳統中菜裝修,亦設有VIP房。我哋一行8人,叫咗10款餸菜😳 人均大約$400左右,性價比都幾高🤩✰順德豆腐魚蓉羹 ❥完全冇骨嘅魚蓉羹🤩 充滿魚鮮味,有豆腐、青瓜、香菇等配料煮成𡙡。✰青芥冰燒雞 🌟❥推介!手撕雞加上炸到脆卜卜嘅芋頭絲、薑粒、海蜇等等,咬落去口感好正,個汁有少少芥辣味,開胃又好味。✰懷舊蝦多士拼大良炒鮮奶 🌟❥推介!蝦多士炸到非常香脆,而且好厚身,釀咗好多蝦膠🤩 大良炒鮮奶都幾特別,加咗蛋白炒好滑溜,如果加埋醋食嘅話有少少似食緊賽螃蟹。✰一口鮑魚豆腐❥每件豆腐上面都有一隻鮑魚,團年飯當然要食!包你富貴啊😂 ✰雪菊石榴球 ❥好精緻嘅福袋菜式,啱晒新年食!雪球入面包咗馬蹄粒、蔬菜粒同埋肉碎,味道偏淡唔會好油膩。✰臘香蠔豉鬆 🌟❥推介!臘腸、蠔豉同埋其他配料切碎晒,炒到好香,用生菜包住食,好似泰式生菜包嘅食法,呢個都好好食!✰鬼馬咕嚕肉 🌟❥推介!咕嚕肉就食得多,咕嚕油炸鬼都係第一次食😳 呢個菜式有齊咕嚕肉同油炸鬼,原來油炸鬼咁香
✰順德豆腐魚蓉羹
✰青芥冰燒雞 🌟
✰懷舊蝦多士拼大良炒鮮奶 🌟
✰一口鮑魚豆腐
❥每件豆腐上面都有一隻鮑魚,團年飯當然要食!包你富貴啊😂
✰雪菊石榴球
✰臘香蠔豉鬆 🌟
✰鬼馬咕嚕肉 🌟
❥推介!咕嚕肉就食得多,咕嚕油炸鬼都係第一次食😳 呢個菜式有齊咕嚕肉同油炸鬼,原來油炸鬼咁香脆沾滿晒酸甜汁係咁好食!
✰秘製啫啫雞煲
❥啫啫雞煲上枱嗰陣時吱吱聲好吸引!非常惹味。
✰蝦乾魚肚浸大芥菜
❥魚肚夠厚身夠淋,大芥菜同蝦乾浸出嚟嘅湯好鮮甜。
✰特色小炒王
❥每次食中菜,必食小炒王,有開盲盒嘅驚喜,唔知嗰日會有啲乜嘢炒埋一碟😂 佢哋嘅小炒王夠鑊氣!
✰贈送飯後糖水🤩 蛋白杏仁茶或紅豆沙,非常滿足食到攬住個肚走!
🧧中菜圍餐都好適合新年團拜聚會,而家plan定就啱晒啦!