2023-01-18
海港城剛新開了「八一漁八」主打海鮮及手工菜,有別於一般海鮮餐廳,我哋可以根據自己喜歡嘅口味,大廚依照食材特性而度身設計煮法,彈性極高,仲可以欣賞埋維港夜景呀🤩✦ 川辣口水雞前菜選擇極多,口水雞辣度適中,雞肉好嫩滑,川辣醬汁極多,可以沾滿整件雞塊,好惹味😆✦ 酥炸五香蝦棗呢款一口蝦棗,炸我外脆內軟,配酸酸甜甜醬汁,餐前輕食也不錯的✦ 48 小時熟成煙燻片皮鴨‼️重點推介‼️片皮鴨先自家掛吊熟成兩天,然後用香片茶葉及木碎煙燻,令鴨胸部分仍能做到肉嫩多汁的效果,入口非常軟腍,配秘製鴨醬及青椒醬吃,好出色👍🏻特別大大推薦青椒醬,味道好清新,又不會蓋過片皮鴨油香的味道。✦ 黑胡椒焗生猛大肉蟹呢款係新加坡名菜,一上枱已經聞到超級香噴噴嘅黑胡椒嘅味道,肉蟹好鮮甜,每啖蟹肉都沾滿黑胡椒味道,用嚟送飯一流😋✦ 米椒菜脯蒸北海道元貝賣相好吸引嘅北海道元貝,上層鋪滿惹味嘅米椒菜脯,夾雜嫩滑粉絲,下層就有一粒白雪雪又嫩口嘅北海道元貝🤩✦ 櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗炒蒜心係中菜較為罕見的,由於每一條蒜心都要刨皮,係一道極花功夫嘅菜式,用櫻花蝦提升欖菜鹹香味👍🏻✦ 龍蝦湯脆米泡飯好鮮甜嘅龍蝦湯,店員即場煮呢款泡飯,泡飯入面有
✦ 川辣口水雞
✦ 酥炸五香蝦棗
✦ 48 小時熟成煙燻片皮鴨
‼️重點推介‼️
✦ 黑胡椒焗生猛大肉蟹
✦ 米椒菜脯蒸北海道元貝
✦ 櫻花蝦欖菜炒蒜芯苗
✦ 龍蝦湯脆米泡飯
好鮮甜嘅龍蝦湯,店員即場煮呢款泡飯,泡飯入面有好多粒粒脆米,好香口!同埋配料亦好豐富,係推介之一
✦ 原個雪燕香芒椰子盅
‼️重點推介‼️
賣相非常精緻,主廚透露有三種食材係新加坡訂出嚟,先做到椰子布甸效果,重點推介大家必試😋上層鋪滿份量極多的雪燕,下層就係香滑椰子布甸配搭楊枝甘露,甜而不膩😆👍🏻