2022-09-07 35 瀏覽
平時都好鍾意食川菜🤩最近去咗堅尼地城嘅十三少食川菜🥢餐廳將創新飲食意念融入傳統四川菜中🤩招牌菜式酸菜魚一定要試😛除咗堅尼地城分店外,啟德、黃埔、元朗、香港仔同樂富都有分店😍🐟十三少酸菜魚十三少招牌菜式酸菜魚🐟餐廳秉承『魚 每日新鮮送到 湯 每日新鮮熬製』嘅宗旨🌟選用新鮮鱸魚🐟魚肉滑溜鮮香,啖啖肉😚酸菜分別用上四川正宗老壇酸菜同潮汕酸菜🥬酸度適宜,口感爽脆😋湯底用咗魚湯,以鱸魚骨熬煮兩小時而成🥣並加入十多種香料及辣椒,湯底惹味鮮香,就咁飲都好正🥳入面仲有多款配料好似:鮮菌、萵筍、泡姜同泡蘿白片🤩另外可以揀辣或者唔辣添🌶🦀十三少蒜香荷葉蟹飯新推出嘅十三少蒜香荷葉蟹飯🦀色澤鮮明嘅螃蟹,望到已經覺得好吸引😍一送上嚟香噴噴😍荷葉碧綠清香,包裹住精瑩剔透嘅飯粒放入蒸籠蒸煮♨️十三少以油米白飯做成飯底,令荷香及蟹汁渗透於白飯中🍚然後再撒上香蔥,同埋自家新鮮調配嘅蒜蓉香油🧄吸滿蟹肉精華嘅蒜香荷葉蟹飯,入口甘香鮮甜😛蟹肉好多仲有好多蟹膏添🥳🥔涼拌土豆絲我最愛嘅土豆絲🫶🏻酸辣口味夠滋味😛食落爽脆,涼涼口感,夏天食就啱晒😚🍯紅糖糍粑糍粑外層脆口,內裡煙煙韌韌😍上面鋪滿黃豆粉,點埋紅糖食更正😙有埋呢個甜品夠晒大

🐟十三少酸菜魚

🦀十三少蒜香荷葉蟹飯

🥔涼拌土豆絲

🍯紅糖糍粑
糍粑外層脆口,內裡煙煙韌韌😍上面鋪滿黃豆粉,點埋紅糖食更正😙有埋呢個甜品夠晒大滿足🥰