2021-09-15
繼上年劉一手倒閉後,今年九月再現九龍塘又一城,店門口仲貼咗張野聲明係直營分店,同以往劉一手無關。鐘意食辣嘅我,以往經常光顧劉一手,見再重開,梗係要過嚟試下喇!想坐得闊落啲,加上16號前喺openrice訂位有無限鴨血,於是訂咗張卡座,到店之後,明明仲有三張卡位,偏偏話有人訂咗唔俾坐,一翻溝通之下先俾咗個角落卡位坐。因個FD唔食得辣,叫咗鴛鴦鍋,麻辣+菌湯,鍋底上到麻辣嗰邊係唔見有嗰舊油磚嘅,話就話已經放咗,上到黎就已經撈咗下,一啲油磚嘅痕跡都無,ok,算,湯底滾咗成十分鐘先開始上菜⋯慢都算,麻辣鍋底係點嘅2辣,湯底完全唔香唔麻唔辣,同以往嘅劉一手差太遠⋯以前麻油罐仲係每人一罐,依家係两個人一罐,仲由芝麻油變咗調和油,香味差一大截!至於菜品,268嘅牛肩夾心同198嘅牛小排,肉質都麻麻,無咩牛味其他牛肚牛丸牛柏葉豬腰等等,因為湯底差異,完全無味,极度失望⋯而且所謂嘅免費鴨血,成半個鐘先肯上,期間催咗兩三次!埋單仲計多百幾蚊!食完半個鐘仲肚痛,實屬無下次!
埋單仲計多百幾蚊!食完半個鐘仲肚痛,實屬無下次!