2023-12-11 1897 瀏覽
經過黑暴及疫情肆虐,以為香港人會為復興努力,今晚在北京道一號「功德林」食齋,差到認定「功德林」老闆必定係走咗佬無糧出,我哋一行六人,7:30到,食物一般般,但服務九狗9流,因為食物好多芡汁,一直無人換碗碟,無沖茶沖水,八點零鐘,忽然覺得冷氣大咗好多,原來這是第一步,九點正,伙記突然叫我哋埋單,連最基本last order提示都無,直接叫客埋單,然後暗燈,冷氣開更大,務求你盡快起身,老人家拿拿聲去完洗手間就走,約9:10,「功德林」竟然落咗一半鐵閘,我哋自己講笑,會唔會廁所鎖門困住老人家㗎⋯⋯嘆為觀止,更為香港嘆氣!其實當時仍然有客,大家你眼望我眼頭都擰晒,為香港心痛!
2023-12-11