真漢子再訪北角嘅意素園,一間加入咗福建菜元素嘅素食小店。上次嚟食係剛開張冇耐,咁耐冇嚟唔知有咩新嘢食呢?😋餐牌多咗自選麵餐,類似車仔麵,但嚟到呢度梗係食啲其他地方冇嘅特色嘢啦。我睇中咗「福來麵線」 $58 連小食同飲品,係純素㗎。👍🏻麵線食落好滑,又大碗,配料有好彈牙嘅貢丸,火腿,湯底有好多切碎嘅菜,紅蘿蔔絲同菇絲。麵線索哂啲湯,好入味,同埋由於麵線唔使點咬,基本上可以連埋湯當粥咁食都 okay 。😆小食係我上次食完好掛住嘅福建菜果(兩件),唔使問都係超好食啦。如果鍾意食蛋嘅素友亦可轉做炒蛋。🥚飲品我揀咗紅棗茶,真材實料,好味又有益。💪🏻另外試咗素肉羹湯 $48,原來湯底係蕃茄薯仔湯,好清甜。素肉應該係豬嚟嘅,味道同口感都幾可亂真,同埋真係好大舊同有好多舊,食極都仲有嘅感覺,鍾意素肉嘅朋友下次識嗌啦?😁食飽梗係食甜品啦,我試咗香芋餅 $25,個皮煙煙韌韌,個餡甜度啱啱好,食落真係充滿家鄉嘅味道。🥹以家鄉菜做主打嘅素食餐廳似乎冇乜,唔知有冇祖籍福建嘅朋友食過,覺得還原度高唔高呢?我自己鄉下係中山,又唔知有生之年會唔會食到有中山/石岐菜特色嘅素食呢?🤔

福來麵線

福建菜果

飲品我揀咗紅棗茶,真材實料,好味又有益。💪🏻

素肉羹湯

香芋餅

2024-03-15
10 分鐘 (堂食)
福來麵線
福建菜果