2008-11-03
姐夫生日快樂家姐吩咐小妹買蛋糕, 約一磅便可, 夜晚為姐夫慶祝 。經過大班, 見到蛋糕櫃有兩款好特別的生日蛋糕, 是用批做底的, 之前都未見過, 不知是何時推出的呢? 一款是芒果慕絲批, 另一款是泡芙藍莓慕絲批。想Fresh D就建議選芒果, 而後者則夠哂gimmick, 有成七八粒原味小puff鋪面, 層層疊咁, 每粒puff都夾有好多cream, 好似好好味咁! 不過姐夫喜愛芒果, 所以最後決定要mango moouse! 這款moouse批只有一磅賣, 只售$65, 都好抵!芒果慕絲批:平時吃的生果批、朱古力餡批、檸檬批...size都是迷你型的, 這個則是加大版, 愛批者如我未吃已雀躍。芒果酸酸甜甜, 都新鮮, 沒有淋pat pat, 有杏仁片放面, 覺得不太配合。cream圍邊, 芒果底下也有, cream不會太甜, 唔漏。至於芒果moouse部份, 下得太多魚膠了, 蠻挺身的, 質感不夠軟滑, 芒果味都足夠, 眼見並非用芒果茸而製, 應該下了芒果液調色調味, 如果用芒果茸打成就好味得多。到了批底了, 這個沒令我失望, 都有兩三層, 雪凍後更酥脆, 也嚐到牛油味, 但不會太
芒果慕絲批:平時吃的生果批、朱古力餡批、檸檬批...size都是迷你型的, 這個則是加大版, 愛批者如我未吃已雀躍。芒果酸酸甜甜, 都新鮮, 沒有淋pat pat, 有杏仁片放面, 覺得不太配合。cream圍邊, 芒果底下也有, cream不會太甜, 唔漏。至於芒果moouse部份, 下得太多魚膠了, 蠻挺身的, 質感不夠軟滑, 芒果味都足夠, 眼見並非用芒果茸而製, 應該下了芒果液調色調味, 如果用芒果茸打成就好味得多。到了批底了, 這個沒令我失望, 都有兩三層, 雪凍後更酥脆, 也嚐到牛油味, 但不會太重又幾好WOR!吃了不少呢~
整個蛋糕最好是批底, moouse質感方面可以做得更好, 價錢也合理, 不是生日也可以買來吃, 份量不會太大麻! 下次可以試下泡芙藍莓慕絲批
不過個盒設計就認真麻麻, 有點土氣, 還是喜歡以前的那種。