2012-09-30
對上一次食CPK仲喺晌尖沙咀海運嘅分店,依家嗰間分店都執咗,可想而知都喺幾耐嘅事。一向對CPK嘅印象都幾好,奈何幾間分店,無論新店(Mikiki、PopCorn)、舊店(MegaBox、家樂坊)都唔喺小弟蒲開嘅地方,所以近幾年都無幫襯過。機會卒之喺今晚嚟臨,因為要去旺角登打士街好景拎團購貨,所以,就約埋老婆嚟家樂坊嘅CPK食番餐。題外話丫,依家啲團購變咗好似促銷咁,依次晌好景攞嘢,晌樓下窄窄嘅電梯大堂已經要排定隊,一條非團購客,另一條就專俾團購客排,仲排到近商場正門口,上到間鋪十足十信用卡換領中心,排隊嘅人換乜都有!好彩預早嚟CPK排隊,幾鬼死多人呀,攞咗飛仔就晌附近打個轉,老婆咁啱又有啲臨時嘢要少少OT,攞咗位無幾耐佢都嚟到。因為限時個半鐘,所以如果佢太遲嚟都有啲麻煩架。閒話唔好講,無晌公司食下午茶,所以依刻都幾肚餓,快快手點嘢食先!枱上有個新推介:摩洛哥風味雞肉沙律,好似幾正,所以先點依個試試。近期老婆迷上牛油果,事緣佢有個同事去完旅行探親,拎咗個「自家種」新鮮摘嘅牛油果俾佢,搞到佢好似發現新大陸咁。其實,個沙律已經有牛油果,跟手再點嘅又有牛油果:牛油果蛋卷;嚟CPK無乜理由唔叫薄
好彩預早嚟CPK排隊,幾鬼死多人呀,攞咗飛仔就晌附近打個轉,老婆咁啱又有啲臨時嘢要少少OT,攞咗位無幾耐佢都嚟到。因為限時個半鐘,所以如果佢太遲嚟都有啲麻煩架。 閒話唔好講,無晌公司食下午茶,所以依刻都幾肚餓,快快手點嘢食先!枱上有個新推介:摩洛哥風味雞肉沙律,好似幾正,所以先點依個試試。近期老婆迷上牛油果,事緣佢有個同事去完旅行探親,拎咗個「自家種」新鮮摘嘅牛油果俾佢,搞到佢好似發現新大陸咁。其實,個沙律已經有牛油果,跟手再點嘅又有牛油果:牛油果蛋卷;嚟CPK無乜理由唔叫薄餅,所以就加多一客香辣海鮮薄餅,查實咁嘅分量三個人都夠食,結果就半碟薄餅打包拎走當聽日早餐,哈哈! 摩洛哥風味雞肉沙律(Moroccan Chicken Salad)任份$132、半份$82
圖中為半份,兩個人已經好夠食,基本上3-4人分享都無問題。成份晌枱上推介單張都已經寫晒,等小弟就照抄一次俾大家知吓:香辣雞胸片、新鮮爽脆羅馬生菜、烤焗南瓜、棗、新鮮牛油果、可口杏仁、紅菜頭、雞蛋、甘筍、紅梅乾、甜椒、秘製蜂蜜芥末油醋汁。以材料而言,著實非常之豐富,味道又如何?食落俾人第一個感覺喺幾清新,隻蜂蜜芥末油醋汁味道甜甜酸酸,幾醒胃,其實依款汁我哋兩個都有啲偏愛,就正如去Subway最常揀佢隻蜜糖芥辣醬;因為材料甚多,有軟有硬,有爽有腍,有甜有酸,口感好複雜但又唔會覺得好紛亂,加上部分食材平時都少晌沙律中食到,如棗、牛油果、紅梅乾,感覺幾新鮮特別,所以我哋都幾欣賞依個沙律。 牛油果蛋卷(Avocado Club Egg Rolls)$62
屬於前菜類,聽個名好似好古怪,似一道甜品多過喺一道前菜,其實簡單啲講,就喺一味鬼佬炸春卷。以大塊嘅雲吞皮包住新鮮牛油果、雞肉、蕃茄、蒙特利芝士、果木燻煙肉,做成大條春卷形再脆炸,斜切一開二,再伴上秘製田園醬汁同香草沙律醬嚟上碟。依個算得上喺中西合壁嘅菜式,不過新意唔算好多,內餡無咩太大驚喜,最失望喺個春卷皮唔夠脆,反而最突出喺啲醬汁,尤其個香草沙律醬,甚有個性。 香辣海鮮薄餅(Spicy Seafood)$132
薄餅都有分厚薄,不過就唔喺話任何一款薄餅可以揀厚批定薄批,而喺厚批有一系列款式,薄批又有另一系列款式,就正如小弟揀依個香辣海鮮,就屬於薄底薄餅,批底以薄脆為賣點。而薄底薄餅一共有8款選擇,啲食材同醬汁嘅配搭都幾特別。老實講,批底薄就夠薄,不過脆就仲喺差少少,但喺材料落得十足,蜆仔肉、蝦、魷魚圈鋪滿批面,加埋秘製惹味蕃茄醬、紅辣椒乾碎、水牛芝士mozzarella,好正,因為足料,海鮮餡頗鮮味,蕃茄醬、芝士味道互相比拼角力,幾惹味,但要順帶一提,啲紅辣椒乾碎引出嚟嘅辣味都幾辣吓! 既然薄餅都要打包拎走, 甜品更加免問,猶記得當年一道「朱古力香蕉蛋糕」非常美味,依家唔見依道甜品,不過幾款甜品中,青檸忌廉批幾得我心,下次有機會一定要試試!