2023-05-19
今日去藍田探朋友,去介紹我嚟呢間舖頭斬料加餸帶返屋企。呢間舖頭喺匯景廣場,呢個商場入邊都好多間食店同埋小食店。響藍田地鐵站就通到過嚟,好方便。我買咗兩樣嘢試,分別係招牌黑椒豬手同埋滷水牛筋。招牌黑椒豬手$98豬手係即叫即斬,姐姐斬完之後整齊咁排列響個錫紙盒入面,入邊裝咗一盒酸醋。豬手一啲都唔肥膩,冇乜多餘嘅肥膏,豬手皮好煙韌,Q彈,充滿骨膠原,食落好有黑椒香味。豬手嘅肉好爽滑,唔會嚡。隻豬手都好大隻,啲肉裝滿咗一整盒,幾抵食。滷水牛筋$49/半磅牛筋超大條,超粗,炆得非常腍,啖啖骨膠原,而且非常入味,充滿咗五香滷水嘅香味,呢個牛筋如果用嚟伴麵一齊食會非常正。總括而言,呢間舖頭買嘅食物都非常適合斬料加餸,又或者做party food ,除咗有豬手,仲有脆腩,雞翼,鴨胸,雞髀等等。下次再嚟的話可以再買其他食品試吓。
我買咗兩樣嘢試,分別係招牌黑椒豬手同埋滷水牛筋。
招牌黑椒豬手$98
滷水牛筋$49/半磅