2007-10-09 35 瀏覽
好多謝Openrice請去神秘試食, 見到了不少久仰大名的食家.九個餸, 真係食得好滿足lei~~~古法炒桂花翅: 好高貴的菜式, 好香的炒蛋香味, 很香口, 桂花翅炒得很滑, 師傅說係有兩種翅的; 有蟹肉, 金華火腿, 芽菜.... 口感不足.竹笙瑤柱鯊魚骨湯: 很濃味的湯, 魚骨令個湯有"膠膠"地的口感, 但不算特別, 瑤柱不是原粒的, 散哂.腿茸醬炒原隻鮑魚: 本來頗有期望, 但似XO醬炒鮑魚, 鮑魚好細粒, 係屋企都會食到的質素, 反且黃椒真係好甜.金瓜鼎湖上鮮: 好美的一個菜式, 南瓜好好味, 本來已好愛南瓜, 這個好夠淋, 是南瓜茸的狀態, 食了1/4個; 各樣的菇都很好吃, 尤其係一種口感似海參的菇, 滑滑的.小蔥魚羊鮮: 魚同羊都唔特別, 但係個京蔥"獻"好香好味, 個羊真係好淋同滑ga, 但友人話似沙嗲牛肉wor.糯米釀雞翼: 脹卜卜的雞翼, 脆卜卜的外皮, 雞肉嫩口, 糯米好食黏黏的, 糯米內還有臘味lei.生煎菜肉包: 冇脆脆的包底, 冇湯汁, 但係如果當佢係一個包會係好食的, 因為個肉好味, 包都香軟, 上面舖有肉鬆, yummy.花雕蟹肉燴伊麵: 我的最愛,

九個餸, 真係食得好滿足lei~~~
花雕蟹肉燴伊麵: 我的最愛, 個"獻"充斥住鮮蟹肉同蟹籽, 好似蟹籽沙律咁, 每條麵都會比蟹籽包圍住,淡淡的酒香, 回味.
燕窩麥皮布甸: 一大"pat"燕窩, 又係好高貴, 雖不愛杏仁, 但這個輕輕的杏味也頗香的, 布甸幼滑配以麥皮的口感, 中西合壁, 不錯的甜品.

服務也不錯, 比我地不停影相, 重幫我地放靚靚tim, 又不停refil鮮橙汁, 好好.
但有一隻烏蠅不停的出現, 雖然環境乾淨都令人覺得有d唔太衛生.

同一大班愛吃的食家談談天也不錯, 希望第時再有機會參加openrice的活動la