2019-08-04 103 瀏覽
今晚同朋友一齊食飯,因為好耐無見,所以想搵一個坐得舒適,食得出色既地方聚下。原來大家都鍾意食麻辣,所以就去左呢間好出名既渝人碼頭火鍋店到食火鍋啦。😍😍入面有兩層,我地坐上層,無一張枱都好大好闊落,坐得好舒服,呢個環境適合朋友相聚,一邊食,一邊傾,一邊飲👍🏻👍🏻打邊爐最緊要料靚新鮮之外,湯底都好重要。話明食四川火鍋,點可以吾點麻辣湯底。我地叫左主打既重慶麻辣湯底同埋酸菜魚湯底。湯底一到,我地緊係先飲下個酸菜魚湯。好好飲,而且佢地用貴花魚做個湯底,可以講係啖啖肉,非常開胃😍😍飲完啲湯,食完啲魚,加一加湯,火鍋配料開始上菜。先黎係墨魚滑及蝦滑。外觀賣相非常吸引,做到心型外觀。而且佢地用料充足,入面好明顯食到墨魚肉同埋蝦肉,真材實料👍🏻👍🏻之後重有牛肉拼盤,入面有好靚既本地手切肥牛,金錢𦟌,牛柳粒,牛舌同埋牛胸爽(白色果件)。本地手切肥牛超好食,勁有牛味,而且雪花同肉既比例好好,好高質素。另外個牛舌都不能睇少,一啲都吾硬,好有咬口,真係想食多幾件。白色果件牛胸爽,原來好好食,我第一次食白色既牛肉,佢都好有牛味,但吾夠本地肥牛濃味。雖然係咁,但佢非常爽口,如果想食牛味無咁濃,但爽口既牛肉,牛胸爽

白色果件牛胸爽,原來好好食,我第一次食白色既牛肉,佢都好有牛味,但吾夠本地肥牛濃味。雖然係咁,但佢非常爽口,如果想食牛味無咁濃,但爽口既牛肉,牛胸爽會係你最佳既選擇😍😍

我地重叫左呢個鮮淮山,好靚,紫色加白色,又係好美觀既賣相。👍🏻👍🏻淮山新鮮,一入口就溶化,吸埋麻辣湯既味,一流,真心停吾到口。

講左咁耐,我吾記得介紹埋啲湯底。我好少食材放入去酸菜魚個湯,因為麻辣先係今晚重點😍
麻辣湯我地選擇微辣,但我覺得下次可以試小辣。麻辣味將食材既鮮味提升左,我強力建議大家試下。食到辣辣地,念返碗酸菜魚湯,太美味了😍😍

再黎就係鮮鵝腸,好爽口,都係放麻辣湯,又係必食推介👍🏻👍🏻

尾聲我地叫左啲菜,菜真係吾可以放麻辣湯,會勁辣😂

最後我地叫左南瓜餅同炸雞軟骨做甜品

個南瓜餅又係必食,熱辣辣,入面既豆沙饀超好味😍

整體係超高質麻辣火鍋,大家如果鍾意食麻辣火鍋,強烈推介去呢間渝人碼頭火鍋👍🏻
推介指數爆燈⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2019-08-03