2009-07-11 325 瀏覽
今次都係去肥牛打邊爐,同上幾次食既野都係差唔多。不過今次既食材就「有喜亦有悲」。( 上一次去肥牛食既圖文:http://hk.myblog.yahoo.com/stewart-too/article?mid=1088 )喜既係,今次有一個新出既《招牌秘汁牛雜鍋》。望一望 D 料,嘩… 好多呀,有:牛膀、牛肺、牛肚、牛大腸、牛筋同埋牛粉腸。個汁就食唔出有幾咁「秘制」,不過都好好牛味。真係無諗過用牛雜料黎打邊爐,新鮮之餘亦都食出唔同感覺,好正!唯一美中不足既地方係,個湯底唔係好夠,只得半煲,加水之後既味道沖淡佐。牛脊肉依然出色,鬆化又甘香。三文魚都幾好。鯇魚片 Very Good !!! 一望都知,唔使多講。悲既係,蝦丸、手切肥牛、潮州魚蛋都差過以前。唔知係唔係「採購部」入既貨唔同佐呢?下次再去試下先至知。希望佢地係「偶有失手」啦。手切肥牛雖然好新鮮,但係今次既部位唔係咁得,唔知係唔係比佐牛蘿友比我地。潮州魚蛋無以前咁彈,不過都食得過既,因為魚味都幾香,同埋唔腥。墨魚丸併蝦丸,前者幾好幾彈牙,後者今次唔係好夠蝦肉。水魷係唯一一樣呢晚我食唔落口既野。個味怪怪地,應該就快壞。不過陳總舵主太愛佢

牛脊肉依然出色,鬆化又甘香。

三文魚都幾好。

鯇魚片 Very Good !!! 一望都知,唔使多講。

墨魚丸併蝦丸,前者幾好幾彈牙,後者今次唔係好夠蝦肉。

水魷係唯一一樣呢晚我食唔落口既野。個味怪怪地,應該就快壞。不過陳總舵主太愛佢既關係,唔理咁多,一個人隊佐大部份。

飲佐十支八支大啤,加埋每人唔使$200。

更多圖片及有關網誌:http://hk.myblog.yahoo.com/stewart-too/article?mid=3235
招牌秘汁牛雜鍋
牛脊肉