2014-06-22 1777 瀏覽
今日過黎中環搵男朋友食個午飯,因為我唔係好舒服既關係,選擇左食粥。係中環食粥麵,梗係羅富記喇,有得食鯇魚皮喎!!加上男朋友又未食過,我地即刻決定左呢度。好彩我地早少少黎,坐低冇耐出面就排晒隊喇~第1件事問下仲有冇魚皮!哈哈哈哈~勁開心,之後我仲要左肉丸粥,同埋男朋友既腰肝撈麵。魚皮真係食極都唔嫌,佢有蔥絲同薑絲係面,再自己加上適量豉油同胡椒,撈混佢,將魚皮同薑蔥絲夾住一齊食。本身魚皮其實冇乜味,但加左少少豉油胡椒,帶出左個種鮮味,另外魚皮本身做到好爽脆,加埋薑蔥絲既香味,好味到不之得了。連平時唔太鐘意魚皮既男朋友都Lam Lam脷!嘻嘻~之後到個肉丸粥,好似好普通咁,但呢度既粥底好綿好滑,加上佢好豪爽既肉丸份量,哈哈哈哈。雖然比起細個爺爺做既肉丸粥冇咁彈牙好味,但佢已經算okay了,以份量取勝!最後我地一路食一路食,食到尾應該有1打!即係12粒肉丸呀,好彩男朋友幫我食啲,唔係真係食唔晒!