2023-03-16
📍 📍 📍 泰串越盞 (觀塘)觀塘駿業街67號駿業熟食市場1樓30號舖香港有好多間火鍋店,但都係港式同麻辣嘅多,越南火鍋好似冇乜幾多間。最近觀塘就有間打正旗號做正宗越式火鍋同泰式串燒嘅專門店開業,就連裝修格局都帶有越南風味呢🥰🤩👉🏻特式越南火鍋拼盤+冬陰功湯底💰$298😋😋😋😋.8/5越南火鍋同我哋平時打開嘅邊爐,最大分別就係佢哋啲配料會圍住晒個爐邊放,生熟都係。主要係海鮮、肉同埋菜。好似呢個越式火鍋咁,非常之豐盛,圍住爐邊就擺滿咗牛頸脊、廣島蠔、墨魚仔、手打牛丸、深海魚柳、青口、虎蝦、豬腩片、魚皮餃、越式牛肉、雞肉、扎肉、生菜,紹菜,一共14款。特別推介牛頸脊,好重牛味❣️;手打牛丸係爆汁的❣️;深海魚柳,好滑溜❣️;虎蝦,新鮮彈牙有膏的❣️中間湯底有三款可以揀,我哋揀咗冬蔭功味,啖啖濃香嘅酸辣冬蔭功味味同鮮味。忍唔住最尾加多個烏冬食($22),烏冬仲要非常之掛湯,正😋👉🏻招牌會安雞飯💰$61😋😋😋😋.8/5招牌會安雞飯賣相好靚,估唔到有咁多蔬菜伴碟,蘿蔔絲、青瓜、洋蔥,加埋好香脆的蒜香飯,好好味!雞又滑又嫩,夾埋蒜香飯的蒜味,連薑蓉都唔駛加,津津有味!回頭: YesYes,越南火鍋真係好少
觀塘駿業街67號駿業熟食市場1樓30號舖
👉🏻特式越南火鍋拼盤+冬陰功湯底
💰$298
😋😋😋😋.8/5
👉🏻招牌會安雞飯
💰$61
😋😋😋😋.8/5
回頭: YesYes,越南火鍋真係好少有,所以真係好有特色,啱晒打卡; 而且非常之豐盛嘜都有,新鮮又好味!今次主要食越南嘢,下次嚟都會想試吓佢嘅泰國菜❣️