2010-04-08 12 瀏覽
上午辨好香港公司既事, 下午便要北上, 繼續我既任務. 不用趕死趕命時, 總愛係佐敦上車, 為公司慳到錢事小, 佐敦野食多才是重要的原因.是日行左入恆豐中心, 發現了德興街呢一條小小既食街. 由於時間不多, 都係揀一間茶餐廳, 食個快餐, 早點上深圳辦事.看見有個扒餐. 本來一心想鋸扒的我, 正好, 快餐扒, 有快餐扒既食法. 蒜蓉汁牛扒, 加一個紅湯, 飲品要檸茶. 簡單的茶記配搭. 來得也真是快手, 湯都未飲完就有野食. 先說湯, 味道夠濃, 是一般有料有味的茶記紅湯. 辣辣地, 帶點蕃茄酸, 而且夠多料. 飲完好開胃.牛扒到, 茶記牛扒不能要求什麼安格斯等等. 夠熟夠淋就最好了. 出來的牛扒, 的確夠哂淋, 說明是蒜蓉汁, 味道簡直是勁蒜. 可惜地, 蒜味太重, 蓋過哂其他味道. 牛扒的肉味尚且是有的, 不過個汁實在太過濃了. 幸好有杯檸茶清一清, 好讓檸茶, 袪一袪蒜味. 蒜頭令口氣加重, 在這裡感受到, 為何佛學之人不吃蒜了. 的確是影響清修.