2018-02-28
今日出左去開會, 放工同埋BUDDIES 三人悶悶地出去睇下有咩食, 大家都mutual agree 係去打邊爐所以就去搵下.呢間餐廳的裝潢好特別, 成間店鋪好靚, 空間位置都好寬敞張張枱都好似一個個包廂咁,有別於其他火鍋店唔會有枱貼枱的情況.我地3個人一黎就叫左個4人套餐, 見到都幾抵同埋野食種類都真係唔小, 可以滿足晒我地3個既要求又唔洗再傷腦筋. 店員之後俾左呢個別緻的醬料九宮格, 呢個九宮格應有盡有而且色彩仲好繽紛呀!!最先上既就係呢個有4款唔同刺身的拚盤, 上面的三文魚, 油甘魚同埋甜蝦. 件件都好鮮好肥美,咬落去係啖啖肉. 太好味既關係一人一片真的有點唔夠喉呀!之後店員就送上一個奶白的湯底裡面滿晒鯊魚骨同埋花膠, 十分足料呀~ 一邊滾一邊聞到香味. 個湯一邊滾店員好窩心咁一邊取出煲邊既泡泡同埋其他的雜質, 令到我地食既時候湯底清到好似牛奶一般!!最後大約滾左十幾分鐘就分左3碗俾我地飲. 湯底的味道都好肯定係冇落味精, 因為佢既味好淡只係飲到淡淡的鯊魚骨味, 飲完都唔會口喝, 非常好呀!!!之後店員就一次過將所有既食物都送到我地張枱上, 呢個就係枱大的好處可以一次過見到晒自
鬼馬蝦滑呢個雖然唔係咩新既PRODUCT好多地方都食過,不過呢個味道有點不一樣. 頂頂會有一堆堆的蟹子, 手打蝦滑釀在油炸鬼上, 油炸鬼係脆卜卜的放落湯中吸左湯既精華再加埋彈牙的蝦膠, 真係好PERFECT!!