2012-08-09 229 瀏覽
相信如果去過日本嘅人都應該有食過大福呢款類似糯米滋嘅甜品但係全家只有我鍾意食, 其他人厭佢過甜因為咁樣, 所以我每次去日本都唔敢買返香港食係香港我除咗係sogo超市見過大福呢啲日本傳統甜品之外, 就只係citysuper見過菓匠茶屋都見到有得賣但係次次經過都只會望吓, 今日決定去幫櫬係因為俾食評吸引到大福嘅種裡的確有唔少, 有番薯, 芝麻, 綠茶, 紅豆等等草莓系列只有兩款, 分別係紅豆草莓同白腎豆草莓我最後揀咗兩款嘅草莓大福, 綠茶同紅豆因為店員話每款兩個每個會平$1總共$58返到屋企已經係2,3個鍾頭之後嘅事但係味道都真係唔錯綠茶面頭有綠茶粉嘅就係綠茶味其實咁多個形狀大小都差唔多而且個個都好足料, 好厚身, 係我最欣賞嘅地方咬落去煙煙韌韌, 皮厚餡足中間嘅綠茶餡幾滑, 但略厭過甜, 只不過日本嘅大福都不嬲咁甜嘅皮餡嘅比例適中食一個已經好足夠, 如果唔係就會好似我咁越食越濟, 浪費咗佢紅豆紅豆大福同綠豆大福大同小異, 只係紅豆味道比較濃, 較為流啲白腎豆草莓終於到草莓系列四個入面我最鍾意呢款白腎豆同草莓味道好夾, 加上草莓好甜, 真係幾好味白腎豆蓉無紅豆蓉咁流咁甜, 所以我覺得白腎豆
相信如果去過日本嘅人都應該有食過大福呢款類似糯米滋嘅甜品
但係全家只有我鍾意食, 其他人厭佢過甜
因為咁樣, 所以我每次去日本都唔敢買返香港食

但係次次經過都只會望吓, 今日決定去幫櫬係因為俾食評吸引到

大福嘅種裡的確有唔少, 有番薯, 芝麻, 綠茶, 紅豆等等
草莓系列只有兩款, 分別係紅豆草莓同白腎豆草莓
我最後揀咗兩款嘅草莓大福, 綠茶同紅豆
因為店員話每款兩個每個會平$1

皮厚餡足
綠茶
面頭有綠茶粉嘅就係綠茶味
其實咁多個形狀大小都差唔多
而且個個都好足料, 好厚身, 係我最欣賞嘅地方
咬落去煙煙韌韌, 皮厚餡足
皮餡嘅比例適中
草莓細粒但很甜
白腎豆草莓
終於到草莓系列
四個入面我最鍾意呢款
白腎豆同草莓味道好夾, 加上草莓好甜, 真係幾好味
白腎豆蓉無紅豆蓉咁流咁甜, 所以我覺得白腎豆草莓好食過紅豆草莓

大福我只會心血來潮先會買黎食, 因為食完的確有飽飽濟濟嘅感覺
但係菓匠茶屋勝在足料, 如果突然想食嘅話, 揀佢都不失為一個好嘅選擇

P.S: 我覺得放咗係雪櫃更加好味
2012-08-07