泰國菜就成日食,食食下唔識煮都識得分析下佢既特色今次黎到大角咀尋找泰味,Orange Elephant出面裝修相當新派,幾靚下,搵都易搵啲,地鐵行過去都唔使5分鐘(拿我唔係想影架的士架,唔通call佢使開啲咩)店舖入面走簡約風,有啲日本野既感覺,加返少少泰味,非常精緻啱啱聚會或者拍拖食都有浪漫味(支水都高檔次過人啦)地方闊落,坐得舒服慢慢叫野食,餐牌花多眼亂,到時你再睇下,我留返啲篇幅講我食左既正野先黎勞蘇食推介 —— 泰式燒牛肋條可以試下先唔好點醬,食下個牛味,好濃既牛味牛肋條算係一個幾上乘既部分,燒同醃得相當不錯牛肉未全熟,保持軟腍加埋自調既泰式醬汁,肉味濃既關係特別調濃啲既醬,貼心啲泰味惹味酸酸辣辣味出晒黎完全無得輸,必食之選泰式滷水豬脾焗粉絲煲,試一間泰國餐廳,豬脾都係其中一個必食個煲連埋好吸味既粉絲,好難唔好味粉絲同配菜加埋泰式滷水汁就當然正,豬脾較重九層塔同八角味既,我自己就覺得好味肉質非常腍身,最正既推介係挾舊皮+肥+瘦一齊食滿足到呢壓軸有$1特價菜式,今日係明爐烏頭,無錯,你無睇錯,係$1 明爐烏頭你以為將貨就價收廣告之效?錯晒,完全正宗成條連明爐咁出現先試湯底,好多泰
泰國菜就成日食,食食下唔識煮都識得分析下佢既特色
(拿我唔係想影架的士架,唔通call佢使開啲咩)

店舖入面走簡約風,有啲日本野既感覺,加返少少泰味,非常精緻
啱啱聚會或者拍拖食都有浪漫味(支水都高檔次過人啦)

先黎勞蘇食推介 —— 泰式燒牛肋條
可以試下先唔好點醬,食下個牛味,好濃既牛味
牛肋條算係一個幾上乘既部分,燒同醃得相當不錯
牛肉未全熟,保持軟腍
加埋自調既泰式醬汁,肉味濃既關係特別調濃啲既醬,貼心
啲泰味惹味酸酸辣辣味出晒黎
完全無得輸,必食之選

泰式燒牛肋骨

燒牛肋骨x泰汁

軟腍牛肋骨

泰式滷水豬脾焗粉絲煲,試一間泰國餐廳,豬脾都係其中一個必食
個煲連埋好吸味既粉絲,好難唔好味
肉質非常腍身,最正既推介係挾舊皮+肥+瘦一齊食
滿足到呢

泰式滷水豬脾焗粉絲煲

半肥瘦豬脾

你以為將貨就價收廣告之效?錯晒,完全正宗成條連明爐咁出現
先試湯底,好多泰菜會傾向好酸或者辣,反而佢唔係,仲有一份鮮甜味
令到伴碟既蔬菜同菇特別好味,如果擔心味唔夠濃入唔到去魚肉度,佢亦配左個泰式醬俾你
令你有多個選擇,點估到依個係賣緊$1,係一蚊呀

明爐烏頭魚

泰式湯汁

有睇過勞蘇食既都知,啤酒幾乎係基本既節奏
Singha生啤都只係$40/500ml,非常抵飲
唔飲酒既,椰青鮮甜又有椰肉了下了下咁,好有泰味

Singha生啤

椰青

見到既侍應都係泰國人,加少少泰國口音,裝修新潮、泰味濃厚
裝修有啲日本feel,感覺又新派,加埋反轉金錢概念既$1菜式,完全推翻我既常識

#我唔介意翻多幾翻
#以為$1明爐烏頭人人都會心動點知有人會因為成條魚上而唔食😯
#仍然想推介無叫到既蠔仔煎蛋🤭

• 泰式燒牛肋條