未寫先興奮,坦白講勞蘇食未係生記茶餐廳食過唔好食既野係生記呀,話就話係茶餐廳,其實樣樣都海鮮平日夜晚8點黎唔使等,不過其實8點黎好可能唔少野都賣晒,入坐基本就係普通舊式茶餐廳,但服務都好好既餐牌絶對唔係誇,95%海鮮,亂叫都唔會伏今次決定試返晒招牌菜先,黎個膏蟹粥、椒鹽白飯魚、冬蔭公湯浸蜆、水蒸蠔仔腸粉我自己個胃唔夠大,下次先食返都好正既自選海鮮麵、墨魚咀個啲先黎細蟹粥,見住佢仲滾就知即叫即生滾,入口甜到,膏味慢慢出佢唔係走綿既路線,但蟹味濃,甜味夠食蟹,蟹件上都有膏,拎啲送粥簡直極品蟹蓋既膏多到超重蟹味,蟹件亦有肉,千其要食蚶,又濃又香又甜細煲共六蟹件加蟹蓋,五碗滿粥名不虛傳食到中途上個椒鹽白飯魚,唔好以為小野,隔離枱即問咩黎然後追加口感好正既白飯魚,味道正而好薄粉,仲好食到白飯魚既質感另一亮點就係水蒸蠔仔腸粉,一上枱已好香,皮薄蠔仔鮮而足料,必須講葱同茜,加埋一齊,又香又有風味必食之選,別處難尋最後就係冬蔭公湯浸蜆,放係最後食亦啱,因為比較辣同濃味,食完可能影響享受蟹既香甜食一隻蜆,不得了,肥美到,以為自己食埋鮮車厘蜆(坦白講原來只係第一粒係咁,但之前個啲都好鮮好味啦) 蜆味極濃,
未寫先興奮,坦白講勞蘇食未係生記茶餐廳食過唔好食既野
係生記呀,話就話係茶餐廳,其實樣樣都海鮮

餐牌絶對唔係誇,95%海鮮,亂叫都唔會伏
我自己個胃唔夠大,下次先食返都好正既自選海鮮麵、墨魚咀個啲

先黎細蟹粥,見住佢仲滾就知即叫即生滾,入口甜到,膏味慢慢出
佢唔係走綿既路線,但蟹味濃,甜味夠

膏蟹粥

食蟹,蟹件上都有膏,拎啲送粥簡直極品
蟹蓋既膏多到
超重蟹味,蟹件亦有肉,千其要食蚶,又濃又香又甜
細煲共六蟹件加蟹蓋,五碗滿粥
名不虛傳

膏蟹粥之膏蟹

口感好正既白飯魚,味道正而好薄粉,仲好食到白飯魚既質感

椒鹽白飯魚

必食之選,別處難尋

水蒸蠔仔腸粉

水蒸蠔仔腸粉
食一隻蜆,不得了,肥美到,以為自己食埋鮮車厘蜆
(坦白講原來只係第一粒係咁,但之前個啲都好鮮好味啦) 蜆味極濃,試下佢個冬蔭公,偏辣,唔食得既小心,但連個湯都極濃極重蜆味,辣味過左仲有少少海鮮甜
正到,食辣既朋友極度推介

冬蔭公湯浸蜆

先講一個驚人之處,我食既野你見晒,全海鮮,埋單$280
自己諗

為何美中不足?就係佢依家無左酒賣,辣野、濃味、椒鹽,如果有埋啤酒。。。人生就完美
我希望係我有生之年可以見到改變!!

點解今次無勞蘇食推介呢,好簡單,樣樣都推介就無謂係咁打啦!你食過就知我無誇張

#平靚正粵式海鮮餐係生記啦
#百年如一日好味而無囂