2022-09-14 538 瀏覽
早一陣子師妹同師傅講話佢最近去咗一間好好食嘅串燒燒烤店,係咁話好抵食好好食,師傅見師妹讚不絕口,唯有問下間店舖個名,諗住搵一日去會下佢啦。終於師傅揀到一個日子可以帶埋小黃人一齊去,師傅訂定枱,準時去到餐廳。去到後發覺店舖都幾細 ,全場應該坐唔到多過15人,入到去仲要一個客都冇,師傅心裡都寒一寒,唔係又比師妹fake呀,既然都黎左,幾帶就幾帶,燒賣就燒賣!店員好快安排師傅坐低,於是就同小黃人一齊研究下有咩好食。睇緊張餐單時,店員已經放低咗兩支免費啤酒,之後又好快放咗一碟燒鱈魚絲,都係一個免費嘅小食,基本上未落單已經有嘢食。由於張枱著實太細,所以師傅同小王人商量咗一陣之後,決定先叫少少,寧願稍後再加單。於是第一輪就揀咗燒牛舌心,汁燒魷魚鬚同埋,燒日式玉子三樣嘢,全部小辣。落完單就飲下啤酒同埋試下嗰個燒鱈魚絲,啤酒係生力白啤支裝,本身師傅對生力呢個品牌都好普通,但既然免費就飲下。白啤入口比正常生力好飲好多,但味道有少少酸,始終唔太啱口味。至於燒鱈魚絲,師傅就覺得佢比較硬,反而燒唔得脆,呢下似乎就差少少。等咗一陣燒牛舌心就到,見佢牛舌心都燒得幾靚仔,於是即食,入口發覺都燒得幾香,牛舌爽口唔韌,
早一陣子師妹同師傅講話佢最近去咗一間好好食嘅串燒燒烤店

等咗一陣燒牛舌心就到,見佢牛舌心都燒得幾靚仔,於是即食,入口發覺都燒得幾香,牛舌爽口唔韌,又唔會燒得好油,第一個感覺都幾好,令往後嘅串燒有啲期待。說時遲那時快燒日式玉子亦都登場,師傅都係第一次見一串串嘅燒玉子,賣相都幾得意,入口覺得玉子都幾香口,熱辣辣又軟軟熟熟,唔錯。之後就係汁燒魷魚鬚,呢個亦係一絕,一咬落去魷魚鬚爽口彈牙,唔會燒到太乾身,加上個汁調得香香辣辣,非常惹味,師傅嘅必食推介

食咗三樣嘢之後,都覺得真係唔錯,亦都感恩師妹冇老點
,於是再決定加單,一口氣揀咗燒雞心,燒雞腎,燒雞潤,維維招牌豬手同埋蒜蓉燒扇貝。 落完單繼續飲下酒談下心,慢慢食完全唔需要急,感覺都幾relax
。不消一會燒雞心同燒雞腎陸續登場,兩樣其實都差唔多,燒得幾爽口唔會硬,正常冇大驚喜 。

至於燒雞潤,師傅就幾鍾意,因為雞潤唔會燒到乾曬,入口軟熟,皮脆內香,口感一流,如果鍾意食雞潤,呢個絕對係另一個必食推介。維維招牌豬手亦都唔錯,一碟有三件,件件都燒得恰到好處,唔會過火,皮香肉腍,勁多骨膠原,果然係招牌菜,掂呀
! 最後就講下 蒜蓉蒸扇貝,一份有兩隻,師傅同小黃人一人一隻,發覺佢燒得好香,蒜蓉非常之香,蒜蓉入口完全唔苦唔辣,熱辣辣非常惹味,而扇貝亦唔會燒到乾曬,值得一食

總括嚟講食物質素非常出色,價錢亦非常抵食,兩個人埋單唔使二百五十蚊,又送啤酒又送小食(記得經OR訂枱),真係唔講得笑,唯一就係環境比較細,座位唔算坐得舒服,不過香港地豆屎咁細個舖位,都應唔平租,所以師傅係諒解。由於是次晚餐時間比較早,所以師傅大部分嘅時間都係包場,至少包咗九個字以上,呢個包場感覺都幾好爽。唯一可惜就係餐單上嘅選擇相對係比較少,如果可以再多啲選擇就好,是次值得一個笑臉,有機會都會想黎次
!
生力白啤