2017-05-04
今日成班同事包左間私房菜請我食送行飯,同事之前試過呢過話唔錯,睇得出有心機去煮每道菜,味道都還好,於是就提早一星期查詢包場事宜,晏就包場冇min charge非常好。生蠔 + 麥精湯 + 香煎三文魚。威士忌意粉 + 甜品成個場留灑比我同成班同事,可以自由自在飲下紅酒,傾下計大聲講大聲笑。同事坐低個陣已經覺得怪怪地,唔比我睇menu話已經幫我諗左食咩,懶係神秘咁樣。坐低一陣就先上頭盤,大大隻生蠔,班同事真係有我心!接著就上餐湯,細細杯,聞落好大陣奶味,問侍應係咩湯,佢竟然答係麥精湯,我心諗呢班同事唔係玩d咁既野下嘛。點知呢個真心正到不得了,頭幾啖會甜甜地,慢慢飲下飲下會變左鹹鹹地,從未存試過飲湯既味道會有變化,真係幾特別。主菜就係特別為鐘意飲whisky既我而整既香煎三文魚配威士忌意粉,果然名不虛傳。呢份意粉非常出色,賣相很好,三文魚煎得恰到好處,半生熟,調味得宜,以威士忌意粉中的少許酒精味能夠襯托出魚既鮮味。第一次食用威士忌煮既意粉,聞落已經有大陣威士忌味,入口陣whisky味會慢慢滲出黎,好美味,如果加多點配菜會更好。對於呢餐送行飯非常滿意,多謝咁多位同事!
生蠔 + 麥精湯 + 香煎三文魚。威士忌意粉 + 甜品
生蠔
香煎三文魚配威士忌意粉
對於呢餐送行飯非常滿意,多謝咁多位同事!