2007-08-15
聞說, 皇后戲院又將被拆去. 才發覺, 這麼近的一個特色地方, 自己卻從未去過. 於是決定和男友去懷舊一番兼睇番套”導火”.開場前醫肚的時間不多, 我又想食意粉, 就唸起這裏. 平時lunch時呢度好多人, 今次可能時間尚早(近七點), 差不多由我們包場(只有一個女士). 很好哦, 可以靜靜的吃一頓!!點了虎蝦茄汁意粉及茄子牛肉碎忌廉茄汁意粉. 不消五分鐘, 兩碟意粉已上檯. 虎蝦幾大隻肉質爽口, 茄汁酸酸的, 很開胃. 茄子牛肉碎的茄子切件狀, 但沒有煮得過淋, 而且不油膩(有點意外, 因總覺得, 食茄子=食油), 牛肉碎醃味很好, 仍有點牛肉味. 忌廉茄汁帶點芝士的香味, 加埋少少茄汁的酸, 不錯! 兩碟的意粉皆煮得軟硬剛好, 有咬口. 不消一瞬間, 兩碟意粉被消滅了!! 意粉是不錯, 但要彈的是, 這裏的檸茶茶味極淡, 失色!!!日與夜, 還是喜愛夜一點!!
開場前醫肚的時間不多, 我又想食意粉, 就唸起這裏.
日與夜, 還是喜愛夜一點!!