2006-08-08 5 瀏覽
上周突如其來,來個即慶飯局,喂喂喂在中環四人平食中菜,天氣麻麻唔坐排檔,就去左京味居.剛好連我在內,四個都未試過,挺有新鮮感.來到都係點幾味,不過一定要有羊,價錢相宜,求其點也不會肉赤.星爺見到隔離檯的鹵豬手幾得手,又叫.京燒羊腩呢味例牌,其他求其都得.先來一個涼伴三絲,在悶熱天氣下,作為京菜頭盤,絕不會死錯人.京燒羊腩外表燒得很香脆,肉質亦很嫩,但唔夠羊味,失色少少.醬豬手真的不錯.很爽口,加上秘製醬汁,非常醒胃.羊肉餃售清,白菜豬肉餃也不錯.但我更愛土瓜灣巧興的出品.煎鍋貼,嫌外皮過硬.Cicely同閒遊兩人意猶未盡,繼續追加菜式,小籠包,鱔糊,麻婆豆腐統統唔係京城之光.不過一樣吃得過癮,高興便是,理得佢係咪"I..I...I was born in Bejing"四人埋單唔洗四百,在中環黎講真係好經濟.一客餃子十隻都差不多$30,比起土瓜灣,又貴三成.這是中環嘛.當然啦.

這是中環嘛.當然啦.