2019-11-30
朋友非常客氣話要請我食飯,問我想食咩。腦海一片空白,最後泛起北京烤鴨,就咁決定。搜索東九龍區的烤鴨店,搵到這間,地點正好在 APM 我可以順手購物,沒有太多研究,又就咁決定了。現實有小小 surprise。第一,檯非常窄,而與隔離檯亦只係5cm 距離。其實亦可以理解,旺區商場,地方矜貴。烤鴨,只能點一隻,沒有半隻!大鑊。兩個人點食?但一心想食烤鴨,無理由放棄,硬著頭皮點了。質素不過不失,最少有一半以上部位做到脆皮,肉則有小小鞋;包餅不錯,厚薄適中;配料有3種(包括山楂),算不錯。在香港本地來說算中上水平。最後當然是食唔晒,打包。自帶了 Clos du Marquis 2004 紅酒。openrice 資料顯示開瓶費$100,但現場menu 有寫明 $150。已要求經理給優惠但求情不果。烤鴨加一碟菜一個小食,埋單兩位$900多。如題目所講,「北京填鴨」癮起的時候(而又夠大班人),可以來這裡止癮。最後再次多謝朋友請客。
最後再次多謝朋友請客。