2021-05-10 1804 瀏覽
母親節嘅第二朝就要考試,唯有唔喺正日慶祝。於是,前日就同爸爸媽媽去呢間古琴雅苑,食我哋最鍾意食嘅北京填鴨,當係母親節晚飯。🦆烤北京填鴨(半隻)$185 三個人share半隻烤北京填鴨食好夠食。呢度嘅北京填鴨肉質細嫩,肥而不膩。鴨皮好脆之餘,鴨肉亦都唔鞋。加埋青瓜、哈密瓜、京蔥、京醬同埋蜂蜜黃梅醬,以好薄嘅鴨卷餅包住,就變咗一道人間美食。我個人唔太鍾意食京蔥,所以就冇落到京蔥。青瓜同哈密瓜嘅清新,鴨皮嘅香脆同油香,醬料嘅甜味,對我黎講缺一不可。一口咬落去,無論係味道定係口感嘅層次都非常豐富,令我一件接一件咁食。另外,店員亦都會切咗幾片香脆嘅鴨皮,可以就咁點砂糖食,估唔到竟然會有入口即溶嘅口感,食咗之後仲齒頰留香。🐟風味松子魚 $238松子魚係原條咁上嘅,然後店員會喺我地面前將松子魚剪開一份份,方便進食。松子魚炸得好香脆,估唔到淋上甜酸嘅醬汁之後都唔會變淋,仲係好脆。入面嘅魚肉亦都非常嫩滑,好好食。🥬蒜子干貝時蔬 $82呢個係我話一定要叫嘅,因為食咁多美食,唔可以唔食啲菜。而個菜我都希望係相對清淡少少嘅,所以就揀左呢個唔係炒,而係上湯嘅蒜子干貝時蔬。干貝份量都幾多,而時蔬係菜心。菜心軟硬度

🦆烤北京填鴨(半隻)$185

🐟風味松子魚 $238

🥬蒜子干貝時蔬 $82
呢個係我話一定要叫嘅,因為食咁多美食,唔可以唔食啲菜。而個菜我都希望係相對清淡少少嘅,所以就揀左呢個唔係炒,而係上湯嘅蒜子干貝時蔬。干貝份量都幾多,而時蔬係菜心。菜心軟硬度煮得適中,唔會太硬,好啱我食。配埋干貝,會有鹹鮮味。

🐥十三香農家雞 $125
農家雞以煲仔上,一上檯嘅時候仲熱辣辣香噴噴。雞件份量都多,雞皮都幾香脆,雞肉嫩滑。我同爸爸媽媽都鍾意食。

請爸爸媽媽食左一餐好食嘅中菜去預祝母親節,媽媽都好滿足,真係多謝佢咁體諒我要考試,唔要求我正日慶祝。真係世上只有媽媽好。
2021-05-03
  • 風味松子魚
  • 烤北京填鴨(半隻)