餐廳: 北京老家
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 北京老家
資訊:

2019-01-13 1214 瀏覽
昨晚和德國🇩🇪回來的朋友飯聚,朋友當然想選擇食久違了的中國菜。最終我們去了尖沙咀的北京老家這間新店,試一試佢嘅北京菜比其他同類型北京餐廳有咩分別。一入到店,見到啲裝修好有北京特色,有俾心機做裝修,同埋一直播住中國古典音樂🎼,好有氣氛。因為遲到嘅關係,其他朋友已經叫晒餸,包括北京填鴨、草綑牛骨、老家柚子魚、清炒萵芛同埋餐牌上大家未見到住嘅燈籠蝦。甜品係拔絲蘋果。打頭炮俾你食嘅當然就係最有代表性嘅北京填鴨🦆,麵粉皮軟硬適中做得非常好又唔會太黏,唔會話冇咗嚼勁,至於蔥方面,只係小弟比較重口味,所以略嫌呢個蒽個味唔算太濃,比較老少咸宜。到主角填鴨,尚算肥瘦均勻,皮唔算太脆,算係適中。整體上會比8分(10分滿分)。個甜汁冇咩特別所以唔提喇。好,到個牛骨🐮🦴,呢個榮獲今晚我最喜愛的角色。好簡單,食牛呢家嘢,你唔會想太韌,太冧又唔好,又要有牛味。呢道菜佢做齊晒。當然那個牛味,你唔會expect佢濃到好似平時我哋行嗰啲牛雜鋪一樣聞到嗰隻味咁樣,係剛剛好呢係你咀嚼嘅期間呢嗰個牛味呢會慢慢沁出嚟,配埋白飯簡直一流。當然,如果我比10分就實在太浮誇了,10分係嗰啲食完會幻想自己起嚿食物上邊碌黎碌去嗰啲😻,所

好,到個牛骨🐮🦴,呢個榮獲今晚我最喜愛的角色。好簡單,食牛呢家嘢,你唔會想太韌,太冧又唔好,又要有牛味。呢道菜佢做齊晒。當然那個牛味,你唔會expect佢濃到好似平時我哋行嗰啲牛雜鋪一樣聞到嗰隻味咁樣,係剛剛好呢係你咀嚼嘅期間呢嗰個牛味呢會慢慢沁出嚟,配埋白飯簡直一流。當然,如果我比10分就實在太浮誇了,10分係嗰啲食完會幻想自己起嚿食物上邊碌黎碌去嗰啲😻,所以,我比9分。

至於個柚子魚🐟呢,亦都係煮得非常好,佢係先炸左條魚再加個柚子汁上去,一般食炸魚,你最驚呢就係炸得過龍,搞到入邊啲肉呢都變咗脆脆,咁就食唔到個魚肉本身嘅嫩滑。今次個魚就真係做到外脆內軟。師傅嘅手勢非常好。當然,我唔係食家我唔係咁識食,但係我覺得個柚子汁如果可以入埋個魚肉裏面呢,咁食起上嚟又食到肉好滑又食到柚子汁個酸甜咁就完美。如果個廚師失驚無神走出黎問我呢味餸嘅意見我就會咁同佢講。佢個柚子汁另外仲有柚子肉你可以夾埋同啲魚肉一齊食好正🤛🏻最後我係比8分✌🏼

個萵芛🥬呢就真係冇嘢彈,軟硬適中,食菜㗎野都係果句,你驚佢煮唔熟太硬臭青🥒太熟太冧又驚佢冇咗口感冇晒菜味。所以叫呢個餸你可以放一萬個心,方方面都做得得心應手,一流。

新菜燈籠蝦🦐🦐大隻蝦仁上面釀塊茄子🍆,加上酸汁非常開胃,蝦肉本身爽滑,對比較冧身嘅茄子,啖啖蝦肉間有茄子肉平衡返個口感。味道方面蝦同酸汁係絕配,無嘢好講,整個配搭十分出色,唯一小弟想挑骨頭嘅係佢d蝦都好大隻下,哈哈,食完一個都好飽下。8.5分。

甜品拔絲蘋果🍎如果你冇食過嘅話我諗唔到其他理由點解你唔叫,個賣相你圖片都睇到啦,金碧輝煌,拉糖先拉到呢好似藝術品咁,非常華麗。上面好細心加左d芝麻,所以甜得來你都食到呢芝麻嗰個香,唔會悶親你。到入邊個蘋果,都係果句啦,因為我唔係食家,意見未必登到大堂,但想講係雖則蘋果依然夠爽,但係處理過完之後呢個蘋果味就唔太出啦。9分。佢仲有香蕉同士多啤梨俾你揀。

價錢黎到講,最後埋單5個人每人大概$280 ,對於我呢啲蟻民來講,當然唔可以講得上係平,但係呢個價錢食到呢個質素嘅北京菜,性價比上你唔會話wow或者覺得好Yo, 但完全合理。

服務方便,我見佢有大枱細枱,所以係一大棚人或者三兩個去食都可以。我眼見餐廳入邊嘅位唔算太多,所以侍應基本上都應付得來,加水次數都算頻密所以服務方面呢都滿意。👍🏼👍🏼
北京填鴨
草綑牛骨