2018-04-09
#fridayla_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀如果要數一樣最喜愛的中菜,當屬片皮鴨😭⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀小時候去酒樓,最期待就喺用餅皮,青瓜及鴨皮,再加醬料拼湊出自己的片皮鴨😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀呢度菜口感豐富得黎又唔會太油膩當中的蔬果又能夠增添點清涼口感可謂兒時喜愛的中菜之一😳😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀所以,呢排就同L小姐去咗尖沙咀緬懷一番!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣北京老家主打官府菜,整體裝潢古色古香,餐檯中央會有一面透明玻璃,能夠清晰看見檯下於瓦缸中暢泳的金魚,感覺別緻;而且其餐具的設計都略有心思,富含中國風!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣片皮鴨半隻💲198💭片皮鴨份量絕無花假,而且厚薄適中💭食落鴨皮都脆,同個自家制醬汁幾夾🤤💭配料既份量剛好夠食嗮所有鴨皮😳😳💭餅皮似乎喺手打,餅皮之間有些許麵粉相隔💭所以會無咁粘連,美中不足喺餅皮略厚😣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣蒜泥茄子💲68💭開頭以為喺蒜蓉涼拌茄子💭但原來喺用咗麻醬涼拌😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
如果要數一樣最喜愛的中菜,
當屬片皮鴨😭
小時候去酒樓,
最期待就喺用餅皮,青瓜及鴨皮,再加醬料
拼湊出自己的片皮鴨😍😍
呢度菜口感豐富得黎又唔會太油膩
當中的蔬果又能夠增添點清涼口感
可謂兒時喜愛的中菜之一😳😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
所以,呢排就同L小姐去咗尖沙咀緬懷一番!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣片皮鴨半隻💲198
💭片皮鴨份量絕無花假,而且厚薄適中
💭食落鴨皮都脆,同個自家制醬汁幾夾🤤
💭配料既份量剛好夠食嗮所有鴨皮😳😳
💭餅皮似乎喺手打,餅皮之間有些許麵粉相隔
💭所以會無咁粘連,美中不足喺餅皮略厚😣
2⃣蒜泥茄子💲68
💭開頭以為喺蒜蓉涼拌茄子
💭但原來喺用咗麻醬涼拌😳😳
💭所以食落茄子雖然夠多汁
💭但味道唔夾,唔鹹唔淡😭大家可以不試
3⃣軟炸蝦仁💲148
💭蝦仁份量好多,但炸粉偏厚😳
💭但內裡水晶蝦仁依然嫩滑,口感彈牙
💭不過食得多會覺得油膩😣
💭想添加蛋黃醬/沙律醬但店內無
🔘北京老家既菜應該比較適合長輩
🔘一家人食就正,年輕人可能未必中意
⠀⠀⠀⠀⠀
🎆Mood:🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #hongkong #beijing #農家 #chinese #中菜 #鴨 #duck #片皮鴨 #京菜 #北京