餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

2016-06-26 3666 瀏覽
平民飯堂就係IKEA, 雖然打著北歐的旗號,但價格未有因此而提升,食物質素有了保証。之前去過瑞典,才發覺HK IKEA真係唔係流的,在瑞典最常見又出名的就係meatball和salmon。今日係沙田IKEA試下有幾北歐。蔬菜薯餅好食又健康,不用點sauce都很可口帶點crispy,但係salad唔係好fresh。Meatball 同我係瑞典食的有9成似,係度食只係$20,但係個度就$100。物超所值!最愛個紅苺醬,唔駛齋食肉咁dry。個 mesh potato and gravy 都好味。Honey sausages有驚喜,$10 三條,去邊度揾?!仲要堅好食,個皮又脆又甜,正!呢個係仲夏之美食,New menu, 炸魚都幾好,唔油利。fettuccine texture 幾厚,感覺幾fresh, 但係個汁真係少左D。整體唔係幾仲夏。Dessert係lemon tart, 有質素,好有fresh lemon味道,Good for summer!再試埋個organic drinks,個packing好得意,唔係好甜,但係味道一般。
蔬菜薯餅
瑞典肉丸