2022-05-31
2022 瀏覽
# #銅鑼灣 @fuhnhk🥳越南菜, 北美風格的越南菜! 作為半個越南華僑, 間唔中去食越南菜是必須的, 帶埋越南華僑媽媽一同去也是必須的! 就讓她試試非傳統越南菜! 🦐三上小食拼盤 $108 ~ 蒜蓉牛油雞翼、手打蝦餅、春卷! 我最喜愛雞翼, 炸得香脆, 牛油味超濃! 春卷是少有得爆餡! 手打蝦餅無得輸, 超爽口, 蝦味濃郁, 除咗蝦膠, 仲有肉眼可見有勁大隻蝦, 讚! 🍅蕃茄牛坑腩配法包 $128 ~ 茄味濃郁, 唔過咸又唔會過甜, 坑腩唔係腍到爛, 有點咬口, 法包烤得香脆, 沾蕃茄醬同食, 絶配! 🍜火車牛魔粉 $128 ~ 金邊粉或河粉, 我愛金邊粉! 安格斯牛、牛坑腩、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊、牛栢葉! 份量是很大的一碗, 湯頭十分清甜, 肉量很足! 牛肉有肉味、坑腩炆得夠腍、牛丸彈牙、牛栢葉不硬很爽脆、安格斯牛很嫩滑! 雖然無一般越南餐廳提供那麼多香草、青檸、辣椒等, 但味道仍然很足夠!